Uhapšen Eso Razić (57) zbog sumnje za ratni zločin

Uhapšen Eso Razić (57) zbog sumnje za ratni zločin


Eso Razić (57) je uhapšen prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu zbog potjernice koja je bila raspisana zbog vođenja kaznenog postupka. Razić je 1998. godine emigrirao u Sjedinjene Američke Države, gdje je prijavio da je bio logoraš u ratu.

Međutim, američke vlasti su 2018. godine pokrenule postupak oduzimanja državljanstva jer je otkriveno da je lagao o svojoj prošlosti i ulozi u ratovima na području Bosne i Hercegovine. Prema informacijama iz izvora, Raziću se pripisuje uloga u ratnom zločinu.

Kantonalni sud u Mostaru je, nakon hapšenja, odredio jednomjesečni pritvor Raziću, ocijenivši da postoji opasnost od bijega. Istraga o ovom slučaju je u toku, a Tužilaštvo hercegovačko-neretvanskog kantona u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova ovog kantona intenzivno nastavlja raditi na otkrivanju detalja ovog slučaja ratnog zločina.

Eso Razić se tereti da je početkom oktobra 1993. godine, kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine, na brdu Kvanj nedaleko Mostara, ubio dvojicu ratnih zarobljenika pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz sastava tzv. hrvatske republike Herceg-Bosne.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija