Afera u Domu zdravlja Bihać: “Direktorica poništila konkurs kada nije prošla “njena” osoba”

Veliki sandal trese Dom zdravlja Bihać. Kako doznaje portal Crna-Hronika poništen je legalan konkurs za medicinsku sestru u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Nezvanično razlog je taj, što v.d. direktorici ove ustanove nisu prošle osobe kojima je obećan posao.

Dokaz dostupan na stranici Doma zdravlja Bihać na ovom linku

Naime, rukovodstvo i uprava na čelu sa v.d. direktoricom Jasminom Kajtazović protivzakonito je poništila Konkurs koji je već bio u proceduri. Na Konkurs se prijavilo ukupno 12 kandidata, pa su prvo odugovlačili da nas obavijeste o datumu održavanja pismenog ispita i onda nakon mjesec dana pismeni je održan ali došlo nas je samo troje.

Očito svi nisu vidjeli email jer je poslan dan prije održavanja pismenog koji je održan 14.07.2023. godine u 9 sati ujutro. Isti dan samo dva sata nakon pismenog ispita, dobili smo rang listu uspješnih kandidata gdje je dvoje kandidata imalo jednak broj bodova, te je zakazan usmeni o čijem datumu održavanja samo upoznati takođe isti dan.

Međutim, dan pred održavanje usmenog ispita obavješteni smo da je usmeni ispit otkazan i da se neće održati.

Prekosutra 28.07.2023. godine emailom smo dobili dokument Odluku koju je potpisala v.d. direktorica Jasmina Kajtazović u kojoj piše da se Konkurs poništava i da je ta Odluka konačna. Ni pravo žalbe ni neko objašnjenje nismo dobili.

Iznad Odluke prije samog naslova Odluke naveden je član 36. Statuta Doma zdravlja Bihać koji je općenit i nigdje ne spominje ovlasti direktora kada je poništavanje Konkursa u pitanju, već govori o nadležnostima koje direktor ZU Dom zdravlja Bihać ima.

Znači, v.d. direktorica je prekoračila svoje ovlasti i poništila Konkurs protivzakonito i suprotno Članu 16. (Poništenje javnog oglasa) Uredbe Vlade Unsko-sanskog kantona o prijemu u radni odnos (Službeni glasnik USK , godina XXII broj 7, april 2019).

Nigdje se u pomenutoj Uredbi ne daje mogućnost poništavanja Konkursa onda kada je on već u proceduri.

Prema Krivičnom zakonu BiH (član 220. Zloupotreba položaja i ovlaštenja) i Krivičnom zakonu FBiH (član 383. Zloupotreba položaja i ovlašćenja) ako službena ili odgovorna osoba koja iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračivši granice svoje službene ovlasti ili ne obavivši svoje službene dužnosti, pribavi sebi ili drugom kakvu korist, drugome nanese kakvu štetu ili teže povrijedi prava drugog, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Također, prema Krivičnom zakonu FBIH (član 279. Povreda ravnopravnosti u zapošljavanju) ko uskrati ili ograniči pravo građanima na slobodno zapošljavanje na području Federacije pod jednakim uvjetima koji vrijede u mjestu zapošljavanja, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79