Uhapšen jedan od najtraženijih hrvatskih bjegunaca: Godinama glumio – slovenskog policajca

Uhapšen jedan od najtraženijih hrvatskih bjegunaca: Godinama glumio – slovenskog policajca


U Kolumbiji je uhićen jedan od najtraženijih hrvatskih bjegunaca, 37-godišnji Manuel Vulić. Kako piše portal Semana, on je uhićen u akciji kolumbijske policije i Interpola. Uz sebe je imao lažne slovenske dokumente. Predstavljao se pod imenom Borut Mozgan, a kolumbijski mediji navode da je u Kolumbiji živio oko tri godine te se predstavljao kao međunarodni policajac kojeg su angažirale diplomatske misije.

Agencija iz SAD-a obavijestila je Kolumbiju da se Manuel Vulić nalazi u njihovoj zemlji. Uhićen je u gradu Pereiri na zapadu Kolumbije. Kolumbijski mediji navode da je Vulić navodni vođa međunarodne organizacije koju čini nekoliko hrvatskih državljana, a koja se navodno bavi krijumčarenjem kokaina iz Kolumbije u Europu.

Uvidom u dosje u koji je Semana imala uvid, istraga pokazuje da se osim trgovine drogom, mreža čiji je Vulić vođa bavi i ubojstvima te kupnjom, prodajom i proizvodnjom oružja i eksploziva iz BiH.

Navode da je Vulić poznat pod nadimkom “Veneno“, ima 37 godina i rodom je iz Zagreba. “Traži ga Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zbog kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama uz sudjelovanje u zločinačkom udruženju, teška ubojstva i nezakonitu nabavu oružju i eksplozivnih tvari”, rekao je istražitelj za Semanu.

Radili za srbijanskog Escobara

Sredinom travnja podignuta je optužnica protiv osmorice hrvatskih državljana zbog krijumčarenja najmanje 609 kilograma kokaina iz Južne Amerike u vrijednosti većoj od 16.4 milijuna eura, koji su potom i preprodavali. Kokain su preuzimali preko luke u Pločama. USKOK je predložio da se okrivljenima oduzme 3.415.422,32 eura nepripadne imovinske koristi. Za osmorku je također zatraženo produljenje istražnog zatvora.

Radi se navodno o hrvatskom kraku priče o “srpskom Escobaru” Darku Šariću koji je uhićen prije godinu dana u Beogradu, dok je bio u kućnom pritvoru. Kako javlja Večernji list, među osmero okrivljenih koji su radili sa Šarićem i krijumčarili, pa u zemlje EU prodavali kokain vrijedan preko 16.4 milijuna eura, su Petar Ćosić, Manuel Vulić, Ante Vrcan i Oliver Ćokara.

Prvookrivljeni je upravo Petar Ćosić za kojeg se smatra da je bio čovjek od povjerenja balkanskog narko bossa Darka Šarića.

Hrvatski državljanin Manuel Vulić (37), koji je donedavno bio na popisu najtraženijih osoba Europske mreže timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST), uhićen je u Kolumbiji, objavio je tamošnji list Semana koji piše da je ondje boravio pod lažnim identitetom glumeći međunarodnog policijskog istražitelja kojeg su tobože angažirala neka diplomatska predstavništva.

Istražitelji kolumbijske policijske Direkcije za istrage i međunarodnu policijsku suradnju (Dijin) otkrili su da je Vulić imao lažne slovenske i slovačke osobne dokumente i slovensku policijsku iskaznicu na ime Borut Mozgan, a navodno je najčešće boravio u gradu Pereiri, u čijoj je okolici na jednoj cesti i uhićen. List Semana piše da je Vulić navodno zapeo za oko i američkim istražiteljima koji ga sumnjiče da je predvodnik međunarodne kriminalne organizacije sačinjene od još nekoliko hrvatskih državljana, a čiji je temeljni biznis šverc kokaina iz Kolumbije u Europu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija