Uhapšen na granici: Pjevao patriotske pjesme i emitovao na Facebooku

Uhapšen na granici: Pjevao patriotske pjesme i emitovao na Facebooku


Beogradski advokat Nemanja Berić uhapšen je na graničnom prelazu Bajakovo u Hrvatskoj i sproveden pred sudiju za prekršaje u Šibeniku, gdje je osuđen na 15 dana zatvora. Razlog za hapšenje i osudu je emitovanje videa na Facebooku u kojem se Berić snimao dok vozi i pjeva patriotske pjesme.

Prema informacijama, Berić, porijeklom iz Knina, boravio je u tom gradu na odmoru sa četvoro kolega iz Beograda. Vozeći prema Kninu, puštao je narodnu muziku i pjevao pjesmu “Do Dinare niđe ne stajem”, koju je zatim emitovao na svom Facebook profilu.

Po povratku u Srbiju, Berića je zaustavila hrvatska policija na Bajakovu, nakon čega je privela policija iz Knina. Berić je potom izveden pred sudiju za prekršaje u Šibeniku, gdje mu je izrečena kazna od 15 dana zatvora, koju je odmah počeo izdržavati.

Advokatska komora Srbije (AKS) uputila je dopis ambasadi Srbije u Hrvatskoj, tražeći detaljne informacije o uhapšenom kolegi. AKS je apelovala na ambasadorku Srbije u Hrvatskoj, Jelenu Milić, da posjeti Berića u Šibeniku kako bi se utvrdili razlozi i zakonski osnovi za njegovo hapšenje i osudu.

Komora je  zatražila da se ispita da li je Berić imao pristup adekvatnoj pravnoj pomoći i kontakt s porodicom. AKS se također interesuje da li su prilikom postupka prekršena ljudska prava i osnovne slobode uhapšenog advokata.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija