UKC Tuzla u centru afere: Tulumović i Husić pod istragom zbog namještanja tendera

UKC Tuzla u centru afere: Tulumović i Husić pod istragom zbog namještanja tendera


Policijski istražitelji imaju čvrste dokaze koji ukazuju na nepravilnosti u procesu nabavke aparata za zračenje na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (UKC).

Poruke pronađene na mobitelima bivšeg direktora Denijala Tulumovića i pomoćnika direktora za medicinske poslove Šefika Husića otkrivaju moguće namještanje tendera.

Istraga koju vode Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona otkriva nove detalje u vezi s tenderima za nabavku aparata za zračenje, čija je nabavka ključna za liječenje onkoloških pacijenata. Podsjećamo, tenderi su više puta propali, što je izazvalo kašnjenja duža od godinu dana.

Prema rezultatima vještačenja, poruke pronađene na mobitelima Tulumovića i Husića potvrđuju sumnje da su tenderi bili namješteni. Mobilni telefoni oduzeti su krajem maja, a otvaranje uređaja obavljeno je u prisustvu Tužilaštva prije mjesec dana.

Poruke otkrivaju da je Tulumović, kao direktor UKC Tuzla, komunicirao s ponuđačima i potencijalno dogovarao milionske poslove. Zbog toga su tri tendera pala, a pacijenti su morali putovati u druge kantone za liječenje. Nažalost, neki pacijenti su umrli čekajući na zračenje, dok su pojedinci koristili situaciju za ličnu dobit.

Mobitel Šefika Husića također je pružio ključne dokaze. Naime, pronađene su poruke koje je Husić slao zamjeniku glavnog tužioca TK, što sugerira direktan utjecaj na tužioca. U jednoj od poruka Husić je pisao: “Što se ne javljaš?”, čime se dodatno potvrđuje povezanost između Husića i tužioca.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija