Uklanja se umjetnička instalacija u parku Hastahana, građani ogorčeni (FOTO)

U sarajevskom parku Hastahana počelo je uklanjanje umjetničke instalacije. Vlast želi preurediti ovaj park dok su pojedini građani protiv, o čemu je izvještavao reporter N1 Semir Mustafić.

Mustafić je razgovarao sa Jasenkom Pašićem koji je rekao kako se današnja grupa ljudi koji su se okupili u ovom parku u glavnom gradu Bosne i Hercegovine okupila još 2018. godine. Oni su se okupili oko ideje, kako je rekao Pašić, da ne žele da dozvole bilo kome, a u ovom slučaju Općini Centar, da ne gradi zgradu u jedinom većem parku koji je ostao u gradu.

“Mi želimo da se mizerni dio sredstava uloži, da se od ovoga napravi svjetski park jer Sarajevo to treba, to mi zaslužujemo i to se može ovdje napraviti. Oni su naše brojne zahtjeve ignorisali i danas smo se probudili. Mislili smo da znamo njihove korake, ali očito da ne znamo. Probudili smo se sa zvukom pile koja presijecaa skulpturu i sa izgovorom da je premještaju na Betaniju.

To je sasvim uredu, skulpture se premještaju ali tu su dva problema. Problem destrukcije skulpture i početak radnje podzemne garaže i zgrade a naši upiti firmi koja to danas radi glasili su da li je umjetnik dao dozvolu da se ovo ukloni, jer meni se ne čini da se bilo kakva skulptura siječe. Jedini odgovor koji smo dobili je glasio ‘valjda mi znamo šta radimo’. Nisam siguran da će se to igdje montirati”, kazao nam je Pašić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79