Ukoliko dođe do skoka broja oboljelih, u RS-u spremno nekoliko scenarija

epa08288914 A nurse shows a test kit for coronavirus samples at the isolation ward of the University Hospital in Essen, Germany, 12 March 2020. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus cases in Germany has exceeded the 1,500 mark. EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Linearan rast oboljelih u Republici Srpskoj za sada znači da donesene mjere daju rezultate. No u slučaju skoka broja zaraženih od COVID-19 spremno je nekoliko scenarija. Opcija totalnog policijskog sata je razmatrana, ali ne i izvijesna.

Konjica Žandarmerije patrolira parkom Mladen Stojanović. Javna mjesta za odmor i rekreaciju u Banjaluci su zatvorena. Policijski službenici neupućene građane obavještavaju o mjerama.

“Prilikom našeg prvog izlaska bio je određeni broj građana koji su pozitivno djelovali na upozorenja jedinice i prihvataju svi zabranu okupljanja u parkovima i na izletištima. Naše djelovanje je preventivnog karaktera, za dobrobit svih nas i građana u RS-u”, kaže Vinko Brborović, komandir konjice Žandarmerije MUP-a RS.

Policajci iz konjice patroliraju gotovo sablasnim parkom, nazvanim po narodnom heroju i ljekaru Mladenu Stojanoviću. Upozoravajući građane na socijalnu distancu pomažu modernim herojima, ljekarima sa prve linije borbe protiv COVIDA-19.

Pusta igrališta bez dječije graje u sunčano proljeće, generalno su neobična slika, no u doba korone svakodnevna. Ako građani dosljedno budu poštovali postojeće mjere, novih represivnijih neće biti.

No, za slučaj pogoršanja nivoa zaraze, svi scenariji su mogući.

“Prije tri sedmice smo razradili jedan scenario zatvaranja grada po blokovima, ograničeno kretanje, gdje imate lociranu prodavnicu i lociranu apoteku, gdje možete doći u određenim intervalima. Taj scenario je jedan od restriktivnih varijanti. Najrestriktivnija je potpuni policijski sat nekoliko dana, ‘full lock down’, kako bi se spriječili svi kontakti, osim vatrogasaca, policajaca, zdravstvenih radnika, koji moraju da rade. Ali, trenutno nema potrebe za prelaskom u taj radikalni scenario kada je riječ o gradu Banjaluci, iako smo mi najviše pogođeni”, ističe Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Građani sve manje krše policijski čas, no lijepo vrijeme tokom dana izmami ih na ulice. Nadležni ponavljaju, u grupama je maksimalno dozvoljeno troje, na distanci i preko 2 metra.

“Nemojte nas dovoditi u poziciju da uvedemo 24-časovni policijski sat. Molimo vas ostanite u kućama, nemojte da igrate fudbal, da se okupljate u grupama više od 2-3 čovjeka. Ako se bude ponavljala ta situacija, mi ćemo morati da uvedemo policijski sat 24 sata”, poručuje Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Iako ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kaže da totalne zabranje kretanja za sada nema, štab će u ponedjeljak razmatrati produžetak starih, ili pak nove mjere prenosi N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79