Ukoliko imate ovu naviku vi ste vozač – psihopata

Ako ste jedna od onih osoba koje na posao putuju kada su najveće gužve u saobraćaju, možete zapaziti da su ceste pune vozača koji su nervozni jer pojedinci ometaju saobraćaj i ne brinu o sigurnosti.

Naime, naučnici su otkrili da postoji jedna uobičajena navika kod vozača koja može biti znak da je neko zapravo psihopat. Istraživači sa Univerziteta u Regensburgu otkrili su značajnu korelaciju između psihopatskih osobina i korištenja mobitela dok ste za volanom.

Vozači koji su testirali visoke crte ličnosti kao što su makijavelizam, narcisoidnost i psihopatija, imali su mnogo veću vjerovatnost da će koristiti svoje telefone i neće se osjećati loše zbog toga.

Za istraživanje su prikupljeni podaci od 989 njemačkih vozača koji su bili podvrgnuti anketama za testiranje svake od tri crte ličnosti, rangirane na ljestvici od jedan do pet. Na kraju je istraživanje pokazalo da je 61 posto sudionika priznalo da barem povremeno koristi mobitele tokom vožnje.

Međutim, istraživači su otkrili da su viši rezultati za bilo koju od tri osobine crta ličnosti povezani s povećanom upotrebom mobitela tokom vožnje.

Vozači s višim rezultatima za narcisoidnost i psihopatiju također su imali manju vjerovatnost da će se osjećati krivima zbog svog problematičnog ponašanja u vožnji. Oni koji su postigli visoku ocjenu za makijavelizam, crtu ličnosti koja se često povezuje s manipulativnim ponašanjem, vjerovatnije će pokušati sakriti svoje korištenje mobitela.

Istraživači su također otkrili da su psihopatske osobine dobar pokazatelj hoće li neko počiniti prometni prekršaj. Za nekoga s minimalnom ocjenom psihopatije jedan, istraživači predviđaju da postoji 9,89 posto vjerovatnosti da je počinio prekršaj u vožnji u posljednjih 12 mjeseci.

Za nekoga s prosječnim nivoom psihopatije, vjerovatnost da je počinio prekršaj u vožnji je 24 posto. To se povećava na 56 posto šanse za ocjenu psihopatije od 4,33, što je bila najveća ocjena koju su izmjerili istraživači.

Sudionici su također testirani na problematičnu upotrebu uređaja što predstavlja pretjeranu upotrebu mobitela do tačke u kojoj se negativno utječu na druga područja života. Istraživači primjećuju da bi ovaj fenomen mogao biti iznenađujuće čest, pri čemu je 50 posto ispitanika u jednoj anketi reklo da ne bi mogli živjeti bez pametnog telefona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79