Dolaze izbori a Trojka se “raspada”: Sve stranke žele načelničke pozicije

Dolaze izbori a Trojka se “raspada”: Sve stranke žele načelničke pozicije


Benjamina Karić, aktuelna gradonačelnica Sarajeva, bit će kandidatkinja Trojke za načelnicu Novog Sarajeva, potvrđeno je to Faktoru iz više izvora. Ukoliko Trojka osvoji vlast u gradskim općinama, mjesto gradonačelnika Sarajeva bi opet trebalo pripasti SDP-u, ako ih partneri iz koalicije ne izigraju. Druga opcija o kojoj se također pregovara je ta da će mjesto gradonačelnika dobiti stranka Trojke koja osvoji najviše glasova na Lokalnim izborima 6. oktobra.

I dok su se u vezi s Novim Sarajevom u Trojci gotovo usaglasili, u Centru bukti rat između Naroda i pravde i Naše stranke. U vezi s Novim Sarajevom jedino još Naša stranka treba dati definitivni pristanak, a imajući u vidu da se njihova Vildana Bešlija vidjela na toj poziciji, pa i snimala spotove kao najavu kandidature.

Naša stranka insistira da aktuelni načelnik Centra Srđan Mandić bude zajednički kandidat i na oktobarskim Lokalnim izborima u BiH, dok NiP-ovcima, naročito onima iz Centra, ne pada na pamet da ga podrže i “rade za njega u kampanji”, kako su isticali na međustranačkim sastancima. Netrpeljivost na relaciji NiP-NS prisutna je već gotovo dvije godine u Općini Centar, a kulminirala je kada su NiP-ovci predvođeni Jasminom Ademovićem i Sejadom Đozom pokušali smijeniti Mandića.

Stvar je otišla sada toliko daleko da se “prijeti” i rekonstrukcijom Vlade Kantona Sarajevo. Navodno je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković partnerima iz Naše stranke najavio takvu mogućnost, što znači da se NS-ovom premijeru Nihadu Uku drma stolica ukoliko ta stranka ne odustane od Mandićeve kandidature za načelnika Centra. Ne samo Uku, nego i pojedinim ministrima. S druge strane, NS-u je pitanje Mandić “spram mrtve glave” i od svoga kandidata ne žele odustati.

Naša stranka u Kantonu Sarajevo je i došla na vlast zahvaljujući prvenstveno NiP-u, jer bez tog savezništva i dalje bi ostali grupica građana, nešto između političke stranke i nevladine organizacije.

Mandić, ne baš naročito popularan u sarajevskoj javnosti, čak i ako bude kandidat Trojke, mimo volje općinske organizacije NiP-a u Centru, teško da će ponovo zasjesti u načelničku fotelju. Jer, Ademović, Đozo i ostali istaknuti NiP-ovci u Centru jasno su u više navrata ukazali na nerad i bahatost Mandića, pa će prije biti da će u kampanji raditi protiv Mandića, nego za njega.

U Starom Gradu kandidat Trojke bit će aktuelni načelnik Irfan Čengić koji je mandat dobio na prijevremenim izborima. Izvjesno je da će Čengića podržati i DF, a sve zbog dobrih odnosa DF-ovog vijećnika Vedada Deljkovića i Čengića.

U Novom Gradu, kada je Trojka u pitanju, pozicija kandidata za načelnika pripala je NiP-u. To će biti Mirza Selimbegović, predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad u ovom sazivu.
NiP po svaku cijenu želi pobjedu u Novom Gradu a kao “keca iz rukava” izvući će Adnana Delića, sadašnjeg ministra rada i socijalne politike u Vladi FBiH, kojeg namjeravaju kandidovati za nosioca NiP-ove liste. Plan je, kako se može saznati u Trojkinim krugovima, da Delić nakon izbora ostane ministar u Vladi i ne prihvati mandat u Općinskom vijeću Novog Grada.

Što se tiče drugih općina u Kantonu Sarajevo, koje ne spadaju u ove četiri gradske, zasad je izvjesno da će kandidat Trojke za načelnika na Ilidži biti aktuelni načelnik, NiP-ovac Nermin Muzur piše Faktor.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija