Ukrajinski gradonačelnici u posjeti BiH da bi stekli nova znanja o procesu obnove država

Foto: FENA

Delegacija od 18 ukrajinskih gradonačelnika boravi u studijskoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje im je cilj upoznati se s poslijeratnim iskustvima BiH u obnovi gradova.

U Vijećnici Grada Mostara jučer je održan svečani prijem za 18 gradonačelnika iz Ukrajine u sklopu projekta “Covenant of Mayors East (CoMEast)”, koji je financiran od strane Evropske unije.

CoM East je inicijativa koja podržava lokalne vlasti u primjeni politika održive energije, unapređenju sigurnosti opskrbe energijom te doprinosi smanjenju i prilagođavanju klimatskim promjenama.

Budući da su ovi prostori prošli kroz ratna dešavanja i naknadnu obnovu, posjeta Bosni i Hercegovini predstavlja neprocjenjivo iskustvo za ukrajinske gradove koji će se vjerojatno suočiti s sličnim izazovima u budućnosti. Sarajevo i Mostar su odabrani gradovi za posjetu kako bi se razmijenila iskustva o obnovi nakon rata te kako bi se proučili primjeri uspješnih projekata obnove, primjene energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Nakon srdačnog dočeka u mostarskoj Vijećnici, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i njegova glavna savjetnica Radmila Komadina obratili su se prisutnima. Komadina je istaknula da je tijekom proteklog rata u Mostaru 80 posto objekata bilo uništeno te da iskustva iz obnove Mostara mogu biti iznimno korisna za ukrajinske kolege, iako još uvijek postoje tragovi ratnih razaranja koji nisu u potpunosti uklonjeni.

“Grad Mostar, nažalost, ni danas nije uspio, 28 godina nakon nesretnog rata, obnoviti sve objekte iz razloga što nema više međunarodnih donacija i što je 2005. godine umjesto UNHCR-a, koji je vodio obnovu zajedno s ostalim međunarodnim organizacijama, obnovu preuzelo Federalno ministarstvo za raseljene i izbjegle, kao i državno ministarstvo, i sredstva koja imamo na raspolaganju su nedostatna da se postupak obnove završi”, kazala je Komadina.

Prema pokazateljima iz 2019. godine na području Grada Mostara evidentirano je blizu 800 objekata koji čekaju obnovu.

“Svjedoci smo da u Mostaru ima još devastiranih građevina koje su zaista ruglo i uspomena na nesretna događanja i što prije se trebaju iznaći sredstva da se njihova obnova završi”, zaključila je Komadina.

Svitlana Olshanska, zamjenica gradonačelnika Žitomira u Ukrajini, istaknula je važnost posjete Bosni i Hercegovini kao dragocjeno iskustvo za čelnike ukrajinskih gradova.

“Kao što znate, Ukrajina proživljava veoma teške trenutke i za nas je ovaj posjet važna da bi smo dobili informacije o tome kako je BiH preživjela rat, kako su obnovljeni gradovi po završetku rata i da saznamo koje ste vi greške učinili kako ih mi ne bismo ponovili”, kazala je Olshanska.

Žitomir je teško stradao odmah na početku ruske invazije, a obnova civilne infrastrukture već je krenula uz pomoć europskih sredstava, dodala je Olshanska.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79