Ulaže 2,2 miliona KM u obnovu zgrade koja će biti srušena!

Od dvije pristigle ponude, odabrao je skuplju. Sada po principu “lupi enter” naveo je da je birao “ekonomski najpovoljniju”

“Ukoliko ne glasate za kandidata SNSD-a, ne zovite me više za bilo šta u vezi sa liječenjem u UKC Republike Srpske!”

Poručio je ovo 29. septembra Čelinčanima, ali i građanima RS koji plaćaju devastirani zdravstveni sistem, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS i poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS Vlado Đajić. Samo 18 dana ranije iz džepa tih istih građana izvukao je 1.578.250 KM, piše Žurnal.

Toliko je težak novi ugovor za sanaciju i adaptaciju stare hirurgije i njeno pretvaranje u Covid bolnicu. Po principu “ključ u ruke” posao će obaviti banjalučka firma “Delta MD”. Možda sve ovo ne bi bilo sporno, da polovinom aprila za iste namjene nije razdijelio 602.998 KM. Cifra se s novim potpisima popela na 2.181.248 KM.

Od dvije pristigle ponude, odabrao je skuplju. Sada po principu “lupi enter” naveo je da je birao “ekonomski najpovoljniju”. Prvu vrijednu 1.299.926 KM odbacio je iz nepoznatih razloga, drugu “Deltinu” je prihvatio i ugovor potpisao 11. septembra. Iako pandemija ne jenjava, a Đajić žuri da potroši javni novac, završetak radova nije toliko bitan.

“Ugovor započinje danom potpisa ugovornih strana i traje do ispunjenja obaveza iz predmeta ugovora”, stoji u dokumentu.

Građanima, koje neće liječiti ne budu li glasali za kandidate SNSD-a, nije objasnio ni prethodno dijeljenje novca netransparentnim pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja.

Kako je Žurnal pisao, za uređenje hirurgije u centru grada novac su u aprilu dobili:

– “Paroco-B Medical Equipment” 156.791 KM, koji je inače angažovan i za gradnju i opremanje milionski vrijedne kardiohirurgije

– “Omnicom” 193.986 KM

– “Elnos BL” – 63.963 KM,

“Termomontaža” – 30.084 KM,

“Dekor Dragan Ružičić” – 132.890 KM

“KMC” – 25.284 KM.

I tadašnje svoje arhitektonsko-građevinske zahvate obrazložio je – koronom!

“Povodom aktuelnih dešavanja u BiH u vezi sa Corona virusom (COVID-19) i nabavki neophodnih za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica pomenutog, ugovorni organ provešće pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci u cilju adekvatnog reagovanja na novonastalu situaciju, a sve kako bi se spasili ljudski životi i spriječile, odnosno ublažile posljedice epidemije. Ugovorni organ u situaciji krajnje hitnosti, prouzrokovane nepredvidivim događajima, a u cilju da obezbijedi dodatne kapacitete sa ispunjenim uslovima za prihvat i zbrinjavanja oboljelih od korona virusa (COVID-19) koristiti pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci pod uslovima navedenim u članu 21. stav (1) tačka d)”.

Pobrojane firme posao su dobile samo godinu dana nakon što je iz banjalučke Gradske uprave rečeno da će stara hirurgija zapravo biti srušena te da će na tom prostoru biti izgrađeno “komforno i nesvakidašnje stambeno-poslovno naselje sa parkovima”.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević tada je istakao da je zemljište u vlasništvu Univerzitetskog kliničkog centra, a da s ovom zdravstvenom ustanovom Grad dogovara izgled novog regulacionog plana i budućeg „doktorskog naselja“.

“Namjera i zamisao rukovodstva UKC je da dio stanova u tom naselju daju doktorima, kako bi ih motivisali da ostaju ovdje. To je izvanredna ideja da rješavanjem stambenog pitanja zadržimo ljude ovdje. Regulacioni plan je je u fazi prednacrta i trebamo još da porazgovaramo da sagledamo njihove želje i prostorne mogućnosti”, istakao je tada Stanarević.

Hoće li, kada Covid bolnica više ne bude potrebna, 2.181.248 KM biti sravnjeno sa zemljom da bi bila podignuta “nesvakidašnja” građevinska zdanja – niko ne objašnjava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79