Umjesto Arnela Isaka za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma bit će Kenan Uzunović?

Kolegu iz Kluba sam predložio jer imam puno obaveza oko stranke koju smo formirali. Još nismo zauzeli stav oko toga da li ćemo podržati izbor Marina Vukoje, kaže Arnel Isak

Vlast u Federaciji BiH je stabilna, tvrdi Arnel Isak, samostalni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Nakon njegovog odustajanja od mjesta dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, gdje je trebao zamijeniti Edinu Gabelu iz Stranke za BiH, u javnosti se spekulisalo o tome da li se dešavaju potresi u aktuelnoj većini.

Isak je objasnio da je od pomenute pozicije odustao zbog obaveza koje je preuzeo nakon osnivanja političke stranke Snaga naroda.
Prevladale stranačke obaveze

– Predložio sam da se umjesto mene za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma imenuje kolega iz Kluba Kenan Uzunović, koji će sigurno časno i pošteno obavljati funkciju dopredsjedavajućeg. Ja sam ostao u Klubu PDA i tu za sada nema nikakvih problema, rekao je Isak za Oslobođenje.

Nije dogovoreno da li će biti predložen jedan ili više kandidata. Kad bude na sjednici, glasaćemo onako kako se dogovorimo, kaže Isak

Na pitanje da li je bilo nuđenja neke zamjene za poziciju, odgovorio je da nema mjesta takvim tvrdnjama, te da su isključivi razlog ovakve odluke obaveze koje ga čekaju zbog formiranja vlastite političke stranke.

Pojedini mediji objavili su kako od imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz entiteta Federacija BiH nema ništa, te da je mnogim zastupnicima prijećeno kako ne bi glasali za njega. Na pitanje da li to može postati kost u grlu između trojke i HDZ-a BiH, Arnel Isak je odgovorio da u Klubu nisu još zauzeli stav da li će podržati izbor Vukoje, a da razgovori sa trojkom nisu ni bili o toj temi.

– Nije dogovoreno da li će biti predložen jedan kandidat ili više njih. Kad to dođe na dnevni red sjednice, glasat ćemo onako kako se dogovorimo, objasnio je Arnel Isak.
Hoće li prevagnuti SDP

Upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu BiH je ostalo nakon odlaska Mate Tadića u penziju. Na rang-listi prvoplasirani je Marin Vukoja. Procedura imenovanja sudije, odnosno zamjene za Matu Tadića, započeta je prije više od godinu, a posljednja sjednica Komisije za izbor i imenovanja prekinuta je prije pet mjeseci. Istina, za 25. juli je bila zakazana sjednica Komisije, ali ona nije održana zbog nepostojanja kvoruma.
image

Uzunović ima povjerenje kolege

Podsjećamo, lider HDZ-a insistira da Komisija u Predstavnički dom uputi samo ime prvoplasiranog Vukoje i da se glasa o njegovom imenovanju. Mišljenja unutar trojke su podijeljena, a opozicija zahtijeva da pred poslanike dođe cijela lista i da onda Predstavnički dom izabere jednog od kandidata.

Spekuliše se da upravo članovi Komisije iz SDP-a trebaju prevagnuti kada je u pitanju jedno ime ili više imena za imenovanje sudije Ustavnog suda BiH iz Federacije.

U Komisiji za izbor i imenovanje Predstavničkog doma FBiH su Mladen Bošković (HDZBiH), Damir Mašić (SDP), Aner Žuljević (SDP), Dragan Mioković (Naša stranka), Rasim Smajlović (NiP), Irfan Durić (NES), Eldar Čomor (SDA), Edina Gabela (SBiH) i Dajana Čolić (DF).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79