Umjesto da lobira po EU, Bisera Turković hoda po Indoneziji, Tajlandu, Kataru. Sad nam poručuje da je “kasno za plakati”

Kasno je sad plakati, poručila je sinoć ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nakon što je postalo jasno da bh. vlasti nisu uspjele zamazati oči Evropskoj uniji kako bi nam iz samilosti i merhameta donirala kandidatski status.

Svjesni su, naravno, u Evropskoj uniji da je situacija u BiH kritična, ali isto tako savršeno im je jasno da su oni koji moljakaju za kandidatski status i glavni krivci što ga BiH ne zaslužuje i ne moze dobiti.

“Kasno je sada plakati! Pred nama je ozbiljan rad. Ako budemo opredijeljeni za ozbiljan rad, cilj je ostvarljiv”, kazala je ministrica Turković nakon očekivanog debakla u Briselu.

Nije poznato odakle šefica bh. diplomatije poslala ovaj komentar, s obzirom da je posljednjih dana bila uglavnom svugdje osim tamo gdje je najviše trebala – u Briselu.

Naime, nakon što su predsjednici parlamentarnih stranaka usvojili tzv. Briselski sporazum, BiH je uvrštena na dnevni red Vijeća EU na kojem se raspravljalo o kandidatskom statusu za Ukrajinu i Moldaviju.

Odmah nakon toga, sva diplomatska aktivnost trebala je biti usmjerena ka zemljama EU kako bi se lobirala podrška za kandidatski status BiH.

No, naša ministrica imala je ranije preuzete obaveze. To je lako utvrditi listanjem njenog zvaničnog Facebook profila.

Od početka mjeseca Turković se hvalila da je uspostavila bolje veze s Katarom. Nakon toga, odletila je u Indoneziju u Jakartu. Tamo se sastajala sa dva indonezijska ministra te obišla najveću džamiju.

Vrijeme je novac, pa se Turković tu zadržala samo nekoliko dana. Diplomatska misija odvela ju je dalje do Bankoka, na Tajland.

Nakon kratkog predaha u Sarajevu, gdje se sastala sa svojim turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, Turković leti u Katar.

Nije poznato da li se vratila.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79