Poznato je koja će zemlja imati mandat da se bavi kandidaturom BiH za članstvo u EU

Evropska unija potvrdila je spremnost da Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za punopravno članstvo u EU i pozvala Evropsku komisiju da pripremi novo izvješće o reformskom procesu u zemlji, nakon čega bi EU bila spremna razmotriti mogućnost dodjele statusa kandidata, piše EWB.

“EU je spreman dati BiH status zemlje kandidata i u tu svrhu poziva EK da bez odlaganja izvijesti Vijeće EU o provedbi 14 ključnih prioriteta navedenih u njenom mišljenju, s posebnim osvrtom Vijeća EU koje se vratilo razmatrati ovom pitanju”, stoji u usvojenim zaključcima nakon sastanka šefova država i vlada EU.

Prema diplomatskim izvorima Radija Slobodna Evropa, češko predsjedništvo, koje će imati mandat od 1. jula do 31. decembraove godine, bavit će se kandidaturom Sarajeva. Ovi izvori su također potvrdili da očekuju relativno brzu reakciju EK da se evropski lideri pozabave pitanjem statusa kandidata za BiH i, ako je moguće, odluče najranije na redovnom summitu koji će se održati u oktobru i na okupljanju u decembru. šefova država i vlada EU-a.

Na summitu Evropske unije (EU) pitanje statusa kandidata za BiH pojavilo se kao problem jer Slovenija nije dopustila donošenje paketa zaključaka gdje bi odluka o Ukrajini i Moldaviji bila donijeta bez konkretnije govora o statusu kandidata za BiH uključen je u poglavlje Zapadni Balkan. Trebao bi. Kao rezultat ove rasprave, EU nije mogla na vrijeme objaviti odluku o dodjeli statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Slovenski premijer Robert Golob je uoči summita najavio da će tražiti da u zaključcima sa summita lideri EU odrede vremenski okvir kada će BiH dobiti status kandidata i da je spreman inzistirati na tom pitanju, “ako bude potrebno, do jutra”.

Prema neslužbenim izvorima, ovu slovensku inicijativu podržale su Hrvatska, Austrija i Mađarska. Na kraju je pronađena kompromisna formulacija koja potvrđuje spremnost EU da BiH odobri status kandidata, ali nakon novog izvještaja Evropske komisije. Bosna i Hercegovina je 2019. godine dobila negativno mišljenje EK o podnošenju zahtjeva za punopravno članstvo u EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79