Umjesto da uvozimo, mogli bi izvoziti: Prvi bh. respirator u fazi kliničkog testiranja

Prototip respiratora proizvedenog u Gradačcu došao je u ključnu fazu provjere kvaliteta i funkcionalnosti – kliničko testiranje.

Dobra je to vijest i za zdravstvo i privredu. Ukoliko na ovom testu bude uspješan, kao i na prethodnim, do masovne proizvodnje dijeli ga tek nekoliko, uglavnom pravnih prepreka.

U rekordnom vremenu od početka pandemije, dakle već u aprilu 2020. godine gradačački TMD načinio je prototipm prvog domaćeg respiratora. Napravili su ga inženjeri koji su se do tada bavili isključivo autoindustrijom.

“Svaki dio koji proizvodimo za željeznicu, avione, kamione ili automobile, on mora proći određene faze testiranja, kako bi bio apsolutno siguran u korištenju. Tako i ovaj uređaj, pogotovo što je ovdje još zahtjevnije jer se radi o zdravlju”, navodi director TMD Group Adem Hanić.

Do sada je domaći respirator uspješno prošao niz testiranja u zemlji i inozemstvu, od kojih je najznačajnije bilo u Velikoj Britaniji u svjetski priznatom Centru za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja, koji djeluje pri Institutu za translacionu medicinu bolnice Queen Elizabeth u Birminghamu.

Stručnjaci tog britanskog Centra i UKC-a Tuzla sada vrše pripreme za najosjetljiviju fazu testiranja, početak kliničkog ispitivanja, koje će biti obavljeno u Tuzli.

“Sva klnička ispitivanja su bazirana na strogim medicinskim obavezama, zakonitostima i na principa dobre kliničke prakse. Ne smije ni u jednom momentu biti rizično po pacijenta, ne smije biti rizično ni u kom pogledu”, ističe v. d. pomoćnika direktora UKC Tuzla za nastavu i naučnoistraživački rad prof. dr. Šefik Hasukić.

Uzimajući u obzir da je na prethodnim testiranjima respirator imao odlične rezultate, stručnjaci očekuju da bi kliničko ispitivanje trebalo biti okončano relativno brzo.

“Kao ustanova određenog rejtinga koja to može izvesti i kao ljudi koji žele da to bude završeno, potruditi ćemo se da to bude što brže. Ne možemo reći tačno koliko, jer će studija imati svoj period nakon kojeg slijedi sređivanje rezultata”, pojašnjava prof. dr. Šefik Hasukić.

U UKC-u Tuzla su do sada uradili čitav niz kliničkih ispitivanja lijekova, ali je ovo prvi put da se, vjerovatno i u našoj zemlji, radi kliničko ispitivanje jednog ovako složenog aparata.

Nakon kliničke studije, da bi dobio certifikat za upotrebu, respirator će morati proći još nekoliko različitih kontrola.

U TMD-u respirator je bio inicijalna kapisla za osnivanje posebne kompanije koja se bavi razvojem i proizvodnjom medicinske opreme.

Tako potrebe i razvoj tržišta polako, ali sigurno, preusmjeravaju privredu gradačačkog kraja.

Već imaju dobro razvijenu automobilsku i drvnoprerađivačku industriju, polako raste i informaciona, a masovna proizvodnja respiratora mogla bi im otvoriti i vrata svjetskog medicinskog tržišta.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79