Umjesto igračaka kupuje ovce

Amer Ibrahimović iz sela Pobuđe nadomak Bratunca ima devet godina i dvadesetčetiri ovce, kao i jasnu viziju čime želi da se bavi u budućnosti.

Čim ustane, devetogodišnji Amer spreman je za akciju.

Topla jakna, čizme i dobra volja su tu, baš svako jutro. Ljeti, zimi, po kiši ili snijegu ovaj dječak ne propušta da se pobrine za životinje koje je sam kupio. Brine o njihovoj ishrani.

– Imam 24 ovce, slušaju me. Jedan me ne sluša, hoće da udari. Imam jednog psa. Imam dvije krave i telku, dvije koze, mačka koji se zove Brko… Uvijek neko kad mi da ili marku ili deset uvijek ja stavim to u kasu, ne trošim. Kupim sebi jedno jagnje za 50 maraka…Pokosimo u njivi travu, onda treći dan prevrnemo i onda na kamare, sadijemo i onda sutradan dovučemo i onda im polažemo – kaže Amer.

Ovaj mali farmer je odbacio igračke i prati ostvarenje svog – poslovnog plana.

– Nisam ja više mali za igračke. Sad skupljam ovce. Ne igram se igračkama….Bavim se tim i kad porastem, ako Bog da, držaću ovce…Onda ću ih čuvati, šišati, praviti torove, praviti veliku farmu, kupovati traktore, priključke, raditi poslove – govori Amer.

Teška materijalna situacija naučila je devetogodišnjeg dječaka skromnosti, kao i odgovornosti prema sebi i drugima. Kako i zašto je zapravo dječak odlučio da na ovaj način uloži novac koji je dobijao za igračke i slatkiše, objasnili su njegovi roditelji.

Foto: ba.voanews.com/screenshot

– On ponese i u školu sebi da kupi sendvič. Ja njemu, ako dam dvije marke, on će vratiti pola marke on to neće sve potrošiti – kaže Amerova majka Bahira Ibrahimović.

Svog sina otac Ibrahim Ibrahimović opisuje kao „jednog vrijednog malog, ali velikog čovjeka, uspješnog čovjeka koji misli na budućnost”.

– On se pomolio iz sobe. Istresao novac na sto. Bilo je negdje oko 300 KM. I on kaže znate šta sam ja babo i mama riješio sa ovim novcem. Odakle ti toliki novac? Kaže sve što mi je neko davao od bajramluka, za čokoladu on je to skupljao i sklanjao sve . Kaže ja sam sanjao sinoć pošto vi nemate primanja, teško živite borite se da nas izvedete na pravi put ja sam usnio da ću biti najveći farmer u Pobuđu i kaže ja ću tako da vas izdržavam. Ovim putem savjetujem svu djecu da se posvete nečemu. Ne internetu i telefonima – priča Ibrahim.

Dječački san polako postaje stvarnost. Za godinu dana Amer je kupio 24 jagnjeta, a želja mu je da do sljedeće godine udvostruči ovaj broj, ali i da postane najveći farmer u BiH

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments