Uoči presude: Mladi u Srebrenici o posljedicama rata i genocida

Čekajući prenos izricanja konačne presude Ratku Mladiću, u Memorijalnom centru u Potočarima je u toku panel diskusija u kojoj učestvuju mladi koji govore o značaju same presude, očekivanjima, ali i svemu onome s čim trenutno žive mlađe generacije, a što su posljedice rata i genocida.

Veoma bitna tema o kojoj se govori na panel diskusiji jeste obrazovni sistem na nivou države kroz koji je je, kako kažu mladi, provučena diskriminacija.

“O genocidu se mora govoriti i u školskim klupama kako se, ono što se desilo u Srebrenici 1995.godine, nikada ne bi ponovilo”, kazao je Ahmo Mehmedović, diplomirani histpričar i jedan od panelista.

“Smatram da mladi trebaju naučiti da koriste arhiv Haškog tribunala. Činjenice su dostupne, svjedočenja su dostupna. Imamo prostor da putem relevantnih izvora kreiraramo svoje mišljenje”, dodala je Mirela Osmanović, diplomirana pravnica i panelistica.

Ono u čemu su se svi složili jeste da se mora njegovati kultura sjećanja, da od istine ne treba bježati i da su upravo mlađe generacije zadužene za to da čuvaju istinu o historiji svoje države.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79