Uoči velikog skupa u Beču: “Pravda za svu Djecu”

Pravosuđe je crna rupa što guta BiH, policije su sve više hunte, a politike intenzivno rade na “oba projekta” tako što ih pospješuju, nikako suprotno.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je i po drugi put u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN ukazao na neriješene slučajeve likvidacije mladića Davida Dragičevića (likvidiran, prema tvrdanjama njegovog oca Davora, 23. marta 2018.) i Dženana Memića (preminuo 15.02.2016, nakon teških povreda koje je zadobio 08.02.2016.), piše Slobodan Vasković na svom blogu.

Učinio je to Inzko i prije pola godine, ali se istrage ni u jednom slučaju nisu pomakle sa  tačke.

Preciznije, istrage ne postoje, jer ih opstruišu svi – moćnici iz politike, pravosuđa, policije…

Razlog takvog djelovanja takozvanih institucija je kristalno jasan: Lokalni moćnici stoje iza likvidacija dva mladića, a pravosuđe i policija su u njihovoj, a ne funkciji građana.

Bar je to jasno, kao što je jasno da je dalja internacionalizacija oba slučaja neophodna, jer će, u suprotnom, zauvijek biti zataškani, a ubice i naručioci proći nekažnjeno.

Ne samo oni, već i njihovi zaštitnici, svima poznati, koji su u Banjaluci zgazili, bez milosti, goloruke građane (25. i 30.12.), što su protestvovali zahtijevaći istinu o likvidaciji Davida i kaznu za počinioce.

Nije se stalo samo na premlaćivanju – Grupa “Pravda za Davida”, koja je osnovana sa ciljem da se dođe do istine oko tragedije, stavljena je van zakona bez ikakve sudske presude, a njeni aktivisti izloženi najbrutalnijem progonu.

Banja Luka je javno pretvorena u geto, ništa se po tom osnovu od tih decembarskih dana nije promijenilo, a RS na poziciju No1, kao najmračniji dio Evrope.

Kompletna porodica Dragičević je van države.

Van zemlje su i mnogi koji su ih podržavali i podržavaju i dalje – značajan dio njih pritiscima i progonom su svjesno protjerani.

Sve se to zna i svi ćute o tome.

Niko nije odgovarao za svjesne propuste u istragama, izgovorene laži, navođenje na krive tragove, demonizovanje i kriminalizovanje, bez ikakvog osnova, likvidiranog Davida, neistine o korištenju narkotika, svjesno uništavanje dokaza…

Jasno je da je riječ o strukturalnom problemu – institucije su u funkciji kriminala i okorjelih zločinaca, direktno usmjerene protiv građana.

I nije to sve počelo sa likvidacijama Dženana i Davida, već mnogo mnogo ranije, a nastavilo se i nakon toga.

Pravosuđe je crna rupa što guta BiH, policije su sve više hunte, a politike intenzivno rade na “oba projekta” tako što ih pospješuju, nikako suprotno.

Posljedica svega je egzodus koji traje – u BiH je svakim danom sve manje i manje njenih građana, odlaze ne osvrćući se.

Za kraj: Skup pod nazivom “Pravda za Dženana”, Pravda za Davida”, “Pravda za svu Djecu”, održaće se 12. maja ove godine u Beču!

Sama ta činjenica najbolje govori i svjedoči o tome šta se zaista dešava u BiH, posebno RS.

 

Evo kako se nakaradni sistem iživljava na našoj djeci

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments