Upitno ostaje li uhapšeni Hadžibajrić načelnik Starog Grada

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Vedad Deljković najavio je prikupljanje potpisa potrebnih za pokretanje inicijative za opoziv načelnika Opštine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.

Deljković pokreće inicijativu za smjenu Hadžibajrića

Podsjećamo, Hadžibajrić je trenutno u jednomjesečnom pritvoru. A kakva je zakonska procedura u ovakvim situacijama, za Federalnu TV je govorio Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla i bivši član CIK-a BiH.

Deljković kaže, ukoliko inicijativa bude usvojena, bit će određen datum održavanja referenduma na kojem će građani, kako kaže, odlučiti da li žele da i dalje općinu vodi osoba osumnjičena za organizovani kriminal. Međutim, Vehid Šehić ističe kako se u ovom slučaju, ne radi o referendumu.

“Ne radi se o referendumu, radi se o postupku opoziva načelnika, gdje može određeni broj vijećnika donijeti takvu odluku, a onda se ide na glasanje, u postupku opoziva. Sve zavisi od volje građana birača opštine Stari Grad. Ukoliko ga opozovu, raspisuju se prijevremeni izbori, a najmanje godinu prije isteka redovnog mandata, pa ćemo vidjeti šta će se dešavati”, objašnjava Šehić.

Da li će Hadžibajrić podnijeti ostavku, to za sada nije poznato. Podnošenje ostavke se tiče moralne, ali i političke odgovornosti. Moralnu odgovornost treba afirmisati, smatra Šehić, te dodaje da je Izborni zakon Bosne i Hercegovine jasan:

“Prema izbornom zakonu, on je i dalje načelnik Opštine Stari Grad, jer u zakonu jasno piše da mandat izabranom, preimenovanom zvaničniku, a pošto je on izabran, prestaje ako je osuđen, između ostalog, kaznom zatvora od šest mjeseci ili duže, to nije slučaj. U ovakvim slučajevima uvijek neko od zaposlenika po ovlaštenju načelnika ili ako je određeno statutom može ga mijenjati. Da li će on podnijeti ostavku ili ne to je pitanje, to je njegov dobrovoljni čin.”

Šehić zaključuje da, budući da se vodi krivični postupak protiv Hadžibajrića, ukoliko bude pravosnažno osuđen na šest mjeseci, u tom slučaju po automatizmu prestaje njegov mandat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79