Uposlenici Hitne pomoći KS će ostati bez pomoći od 2.768 KM: Direktorica tvrdi da je to laž

Uposlenici Hitne pomoći KS će ostati bez pomoći od 2.768 KM: Direktorica tvrdi da je to laž


Ona na taj način želi da kupi naklonost premijera Nihada Uka, kao i ministra zdravstva Enisa Hasanovića, te da se prikaže kao “dobar menadžer” preko naših leđa. Način na koji vodi ustanovu i tretira nas radnike je sraman i ponižavajući

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo uputio je menadžmentima, te upravnim i nadzornim odborima javnozdravstvenih ustanova u KS zahtjev da radnicima isplate jednokratnu pomoć, u skladu sa Uredbom Vlade Federacije BiH.

Podsjećamo, Vlada FBiH je sredinom jula donijela uredbu kojom je omogućila poslodavcima da radnicima isplate jednokratnu pomoć, u skladu sa svojim mogućnostima, a u maksimalnom iznosu do 2.768 KM.

-U ovom trenutku nemamo povratnu informaciju ko planira isplatiti, ali ćemo u narednom periodu sigurno pokrenuti dalje sindikalne korake kojima ćemo pritisnuti Vladu KS da donese odluku. Sindikat se prvo obratio direktorima ustanova, ali smo vidjeli da ne postoji volja i želja. Zbog onih koji od svojih stranaka ne smiju to uraditi, obratili smo se upravnim i nadzornim odborima tražeći da se aktivno uključe i zajedno sa menadžmentima iznađu načine da isplate pomoć – kaže za Fokus predsjednik Sindikata Senad Sadiković.

Obnova objekta ili pomoć radnicima

Ovaj novac očekuju i uposlenici Hitne pomoći KS. Međutim, sudeći prema poruci koja je upućena našoj redakciji i iza koje, navodno, stoje radnici ove ustanove, strahuju da bi mogli ostati bez njega. Navode da direktorica Jasna Husejinbegović Musić sredstva sa računa planira uložiti u rekonstrukciju centralnog objekta Hitne pomoći u Kolodvorskoj ulici umjesto da isplati jednokratnu pomoć.

-Ona na taj način želi da kupi naklonost premijera Nihada Uka, kao i ministra zdravstva Enisa Hasanovića, te da se prikaže kao “dobar menadžer” preko naših leđa. Također, želimo istaći da mi nemamo apsolutno ništa protiv rekonstrukcije zgrade, ali radnici trebaju biti prioritet u ovom trenutku. Iako zgrada ne izgleda naročito reprezentativno, unutra su uslovi jako dobri, tako da sa fenomenalnim kadrom kakvim raspolažemo možemo odgovoriti svakom izazovu – navodi se, pored ostalog u poruci.

Također, iznesen je niz zamjerki na odnos direktorice prema uposlenicima. “Način na koji vodi ustanovu i tretira nas radnike je sraman i ponižavajući”, tvrdi se u poruci. Tragom ovih informacija obratili smo se predsjedniku Sindikata radnika u zdravstvu Senadu Sadikoviću i direktorici Husejinbegović Musić.

-Taj novac na računu namijenjen je za rekonstrukciju objekta i ne može biti iskorišten za nešto drugo, pa samim time ni za isplate plaća ili jednokratne pomoći. Radi se o dvije potpuno različite stvari. Te neke anonimne prijave mi kao sindikat ne prihvatamo. Mi radimo prema informacijama koje nam se dostave na papiru – rekao je Sadiković.

Dodao je da Sindikat do sada nije zaprimio nijednu žalbu na direktoricu.

-Sa Husejinbegović Musić imamo jako dobru komunikaciju. Održali smo nekoliko sastanaka, neke stvari uspjeli promijeniti… Međutim, ostajemo pri stavu da nam ne trebaju menadžmenti koji ne rade u korist radnika i da takvi neće dobili podršku Sindikata u produženju mandata, te da ćemo pisati žalbe kada budemo imali osnova – rekao je Sadiković.

Nadamo se pozitivnom odgovoru iz Vlade KS

Prozvana direktorica Hitne pomoći Husejinbegović Musić u izjavi za Fokus pojašnjava da je Vlada KS još 2019. godine na račun ove ustanove prebacila dva miliona maraka za rekonstrukciju centralnog objekta. Naglašava da to neće biti dovoljno za kompletnu obnovu, ali da će ove godine biti urađen vanjski dio, fasada i krov, te stolarija.

-Dogovorili smo sa Ministarstvom da u ovoj godini iskoristimo ta dva miliona koja imamo, a u narednim godinama da se radi ostalo. Hitna je izgrađena 1979. godine. Sve je staro. Zimi se ne možemo ugrijati – kaže direktorica.

Uvidom u Portal javnih nabavki BiH uvjerili smo se da je rekonstrukcija centralnog objekta uvrštena u plan za 2024. godinu znatno prije nego je Vlada FBiH donijela uredbu o isplati jednokratne pomoći. Također, vidljivo je da izvor finansiranja nisu vlastita sredstva, nego Vlada KS, odnosno Ministarstvo zdravstva.

Što se tiče jednokratne pomoći, Husejinbegović Musić naglašava da je na sjednici Upravnog odbora iznijela stav da radnici trebaju dobiti nagradu za težak i odgovoran posao koji rade. Od Vlade KS tražit će saglasnost za isplate i nada se da će dobiti “zeleno svjetlo”.

-Moramo imati saglasnost Vlade i nadamo se pozitivnom odgovoru pa ćemo isplatiti koliko budemo u mogućnosti – navodi direktorica.

Odgovarajući na optužbe u vezi sa lošim ophođenjem prema uposlenicima, Husejinbegović Musić tvrdi da se radi o lažima za koje vjeruje da “ne dolaze iz Hitne pomoći”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija