Upozorenje građanima: U Kantonu Sarajevo od večeras pogoršanje kvaliteta zraka

 

Na mjernim stanicama Ilijaš, Otoka, Vogošća, Vijećnica, Ilidža i Hadžićinisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih materija u protekla 24 sata, ali s obzirom na najavljene vremenske prilike i temperaturne inverzije, već od večeras se očekuje pogoršanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

S obzirom da web stranica Federalnog hidrometeorološkog zavoda nije u funkciji, podaci o kvaliteti zraka putem te stranice trenutno nisu dostupni, ali se vrijednosti polutanata kontinuirano mjere i prate putem kantonalnih mjernih stanica, te će javnost o rezultatima mjerenja biti kontinuirano izvještavana, kao i o svim eventualnim mjerama i preporukama.

(VIDEO) Crni dim iz Toplana: Građani Sarajeva ogorčeni

Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša upozoravaju da, uz dominantne izvore zagađenja, pogoršanju kvaliteta zraka značajno doprinosi i spaljivanje otpada.

Studija o izvorima zagađenja u Sarajevu, izrađena u okviru IMPAQ projekta, koji se odnosi na poboljšanje upravljanja kvalitetom zraka u BiH analizirala je porijeklo zagađujućih čestica i utvrdila da značajan dio tih čestica potiče upravo od sagorijevanja otpada. Podsjećaju da je spaljivanje otpada kažnjivo.

Apeluju također na korisnike čvrstih energenata za grijanje-uglja, drva i peleta da vode o računa propisnom odlaganju pepela u kontejnere za komunalni otpad kako ne bi doprinijeli dodatnom zagađenju zraka, zbog zapaljenja otpada. Podsjećaju da je odlaganje vrelog pepela u kontejnere također zabranjeno i kažnjivo, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79