Upozorenje iz FBiH: Ako se ne usvoji budžet ili privremeno finansiranje, od 1. februara nema penzija, socijalne pomoći…

Zakonodavno-pravna komisija Predstavničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine zakazala je novu sjednicu za 22. januar, na kojoj će se raspravljati o četiri tačke dnevnog reda, uključujući Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Predstavničkog doma FBiH.

Predsjednik Komisije, zastupnik SDP-a Belmin Zukan, izrazio je očekivanje da će opozicija prisustvovati sjednici, naglašavajući da je dolazak obaveza zastupnika te da bi odbijanje sudjelovanja značilo kršenje radne obaveze.

Izmjene Poslovnika o radu predstavljaju ključni dio dnevnog reda, a Zukan tvrdi da će novi Poslovnik spriječiti opoziciju da onemogući rad Parlamenta. Opozicija, s druge strane, ranije je izrazila nezadovoljstvo ovim pitanjem i najavila mogućnost bojkota sjednice. Novi Poslovnik usmjeren je na poboljšanje efikasnosti i sprječavanje opstrukcija.

Zukan je također istaknuo važnost donošenja budžeta ili privremenog financiranja kako bi se izbjegla obustava isplate penzija, socijalne pomoći i drugih izdataka od 1. februara.

Očekuje se da će privremeno financiranje biti usvojeno na sjednici u srijedu, a Nacrt budžeta planira se usvojiti u oba doma sredinom februara. Konačni budžet trebao bi biti usvojen do kraja marta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79