Upozorenje ljekara: Pušenje je mnogo opasnije od COVID-19

In this March 29, 2020 photo, a veterinarian tests an Egyptian cat for the coronavirus, a requirement for travel, at a clinic in Cairo, Egypt. (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Pandemija COVID-19 je za nešto više od godinu dana u svijetu odnijela 2,3 miliona života, dok od bolesti čiji je uzročnik pušenje godišnje umire 7,2 miliona ljudi, navodi turski specijalista pulmologije Muhammed Emin Akkoyunlu.

Akkoyunlu, pulmolog univerzitetske bolnice Medipol Mega u Istanbulu, u razgovoru za AA ističe da je pušenje jedan od najvećih problema čovječanstva već 150-200 godina i da Svjetska zdravstvena organizacija pušenje ocjenjuje kao epidemiju i bolest.

Uzimajući za primjer svoju zemlju, Akkoyunlu navodi da se u Turskoj godišnje potroši 15 milijardi dolara na pušenje i bolesti koje ono izaziva, dok u svijetu taj broj prelazi bilion dolara.

“Pušenje svake godine ubije 7,2 miliona ljudi u svijetu, dok je koronavirus, koji je zahvatio cijeli svijet, za godinu i dva mjeseca ubio 2,3 miliona ljudi. Kada uporedimo pušenje i COVID-19, jasno je da pušenje predstavlja mnogo ozbiljniji problem”, rekao je Akkoyunlu.

Podsjeća da je pušenje uzročnik gotovo svih kardiovaskularnih bolesti, te dodaje da su i sve vrste karcinoma povezane s pušenjem.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79