Upravni odbor BHRT ogorčen: Uposlenici rade za platu ispod 800 KM i topli obrok od 7 KM

Upravni odbor BHRT ogorčen: Uposlenici rade za platu ispod 800 KM i topli obrok od 7 KM


Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine danas je razmatrao neriješena pitanja vezana za distribuciju RTV takse prikupljene u Federaciji BiH.

U saopštenju se navodi da Poslovni odbor Radiotelevizije Federacije BiH odbacuje sve zakonski osnovane prijedloge BHRT-a za raspodjelu ovih sredstava.

Prikupljena novčana sredstva od 1. marta tekuće godine trenutno su blokirana na računu Elektroprivrede BiH.

Upravni odbor BHRT-a insistira da generalni direktor i menadžment nastave dijalog sa Vladom Federacije BiH i RTV Federacije BiH kako bi se pronašlo rješenje za raspodjelu prihoda od RTV takse koje će biti u skladu sa Zakonom o RTV sistemu BiH.

Očekuju da će Vlada Federacije BiH ubrzano raditi na rješavanju ove krize, imajući u vidu da su finansijski izvori oba javna emitera blokirani zbog odbijanja predloženih rješenja od strane Poslovodstva RTV FBiH.

Dodatno, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika BHRT-a izražava zabrinutost zbog teških uslova u kojima se nalaze zaposleni, zahtijevajući od Upravnog odbora BHRT-a hitne korake za rješavanje problema isplate plata i drugih naknada.

Sindikat podsjeća da više od 60% zaposlenih prima minimalne plate koje su ispod 800 KM i dodatak za topli obrok od samo 7 KM, te zahtjeva da se ovo hitno adresira kako bi se poboljšali uslovi rada.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija