Strateška promjena Gorice Dodik: Prenijela preduzeće na supruga

Strateška promjena Gorice Dodik: Prenijela preduzeće na supruga


Gorica Dodik, kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nedavno je prenijela vlasništvo nad preduzećem Agro Voće na svog supruga, Pavla Ćorovića.

Prema izvorima Capitala, ovo preduzeće, koje se bavi uzgojem jezgričastog i koštunjičavog voća, bilo je ranije registrovano na ime Gorice Dodik.

Ovaj potez dolazi nakon što je Agro Voće dospjelo na američku crnu listu, što je dovelo do gašenja svih računa preduzeća u bankama.

Pored Agro Voća, u vlasništvu Pavla Ćorovića sada su i druge firme, uključujući Agro destil i Monte block.

Dodatno, Gorica je ranije pokušala sličnu strategiju s restoranom Agape, čiji je vlasnik sada Aleksandar Dobrić, rođak porodice Dodik. Restoran je preimenovan i sada posluje pod imenom Best service.

Iako je Gorica Dodik prenijela vlasništvo nad svojim preduzećima na supruga, njen brat Igor Dodik nije preduzeo slične korake sa svojim firmama.

I Igori i Gorica, kao i sva njihova preduzeća, nalaze se pod američkim sankcijama, što je rezultiralo gašenjem njihovih računa u bankama širom Republike Srpske i Federacije BiH.

Ovi potezi su uslijedili nakon oštrih upozorenja iz Sjedinjenih Američkih Država da bi banke koje nastave suradnju s sankcionisanim subjektima mogle također biti predmet sankcija.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija