Upravni odbor UIO BiH usvojio odluku: Srpska da isplati FBiH 28,9 miliona KM

Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH danas je održao konstitutivnu sjednicu na kojoj je za predsjedavajućeg izabran Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH, te za njegovog zamjenika federalni ministar finansija Jelka Miličević, a potom je održana i redovna sjednica te usvojena odluka o drugom privremenom poravnanju na osnovu kojeg Srpska treba da isplati FBiH 28.826.865 KM.

Članove UO UIO, podsjetimo, čine tri ministra finansija (dva entitetska i minitar finansija u Savjetu ministara BiH) i tri člana iz reda eksperata. Kako je saopšteno, s obzirom na to da su ispunjeni svi zakonski i poslovnički uslovi, predsjedavjući UO UIO Zoran Tegeltija otvorio je prvu redovnu sjednicu na kojoj je usvojena odluka o drugom privremenom poravnanju.

“UO UIO BiH dao je pozitivno mišljenje na odluke koje se tiču carinskih olakšica pri uvozu električnih i hibridnih automobila, ali i mineralnih đubriva. Članovi UO primili su k znanju Izvještaj o realizaciji Odluke o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina za 2022. godinu. UO UIO usvojio je i Pravilnik o određivanju minimalne rezerve za izmirivanje obaveza UIO u vezi sa indirektnim porezima, ostalim prihodima i taksama”, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, prilikom obrazloženja Izvještaja o obavljenoj finansijskoj reviziji UIO za 2021. godinu istaknuto da je Uprava imala pozitivno mišljenje, a većina primjedbi revizora u međuvremenu su usklađene sa važećim aktima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79