Ured za razmatranje žalbi BiH: 4.038 žalbi o javnim nabavkama

U toku 2023. godine, Ured za razmatranje žalbi BiH evidentirao je 4.038 žalbi u vezi s procesima javnih nabavki. Ovaj broj predstavlja značajan izazov za proces javnih nabavki u zemlji, s obzirom na brojne implikacije koje žalbe mogu imati na tekuće projekte i aktivnosti.

U svijetu javnih nabavki, pojedinci poznati kao “profesionalni žalitelji” postali su značajan faktor. Njihovi motivi variraju, uključujući potencijalne ucjene, reketarenje, zaustavljanje projekata ili naplaćivanje advokatskih taksi. Ova pojava dodatno komplicira proces javnih nabavki i često dovodi do zastoja u provedbi projekata.

Uvidom u evidenciju žalbi, primijećeno je da je nekoliko ponuđača podnijelo veliki broj žalbi, što će biti detaljnije analizirano u izvještaju o radu koji je trenutno u pripremi.

U cilju smanjenja broja žalbi, Ured za razmatranje žalbi predlaže unapređenje postojećih zakonskih rješenja, uključujući izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama.

Tokom 2023. godine, Ured je prema svojim nadležnostima donio odluke o 1.087 uvaženih žalbi, 441 odbijenoj žalbi, 59 obustavljenih žalbi i 2.097 odbačenih žalbi. Dodatno, 46 žalbi proslijeđeno je na nadležno postupanje.

Ovim mjerama, Ured je direktno sankcionirao nepravilnosti u postupcima žalitelja ili ugovornih organa, čime se osigurava integritet i transparentnost procesa javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79