Uskoro ćemo plaćati ulazak u Hrvatsku

Uskoro ćemo plaćati ulazak u Hrvatsku


Evropska unija i schengensko područje uskoro uvode dvije važne promjene koje će utjecati na ulazak na njihov teritorij, u cilju sprječavanja ulaska kriminalaca ili terorista s lažnim pasošima.

Prva promjena, poznata kao EES (Sistem ulaska/izlaska), stupa na snagu u oktobru ove godine. Ovaj automatizirani sistem će registrovati ulaske, izlaske, i odbijanja ulaska državljana trećih zemalja, uključujući i BiH, koji putuju na kraći boravak unutar EU.

Putnici će na granici morati dostaviti biometrijske podatke poput otisaka prstiju i skeniranja lica. Sistem će omogućiti lakše praćenje boravka u EU i sprječavanje nelegalnih ulazaka, ali neće zahtijevati nikakve dodatne korake od putnika prije putovanja.

Druga, značajnija promjena je uvođenje ETIAS (Evropski sistem informacija o putovanjima i autorizaciji), koji će postati operativan do maja sljedeće godine.

Državljani trećih zemalja, uključujući BiH, koji su u bezviznom režimu za kraći boravak, morat će prije putovanja ispuniti online obrazac i zatražiti autorizaciju za ulazak u EU.

Ova autorizacija će koštati sedam eura, osim za osobe mlađe od 18 i starije od 70 godina, koji su izuzeti od plaćanja. Nakon što se odobri, autorizacija će važiti tri godine ili do isteka pasoša, zavisno šta prvo istekne.

Proces dobivanja autorizacije bit će brz, od nekoliko minuta do četiri dana, ali u nekim slučajevima može potrajati duže, do 14 dana, ili čak do 30 dana, ako se zatraži dodatna dokumentacija ili razgovor s putnikom.

Ove promjene donose veći nadzor nad ulascima u EU, a putnici iz BiH i drugih trećih zemalja trebaju biti spremni na nove procedure kako bi osigurali nesmetano putovanje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija