Uskoro se počinje s naplatom: Građani Mostara mogu zaboraviti na besplatan parking u svom gradu

U Mostaru će 10.januara biti uspostavljena nova gradska autobuska linija „Rondo-Musala-Bijeli Brijeg“, koja će, prvi put nakon rata, imati ovakvu rutu, po uzoru na nekadašnju legendarnu „dvicu“.

Također, istog dana otpočet će naplata parkinga, čime će, praktično, otpočeti rješavanje regulacije mirujućeg prometa u najvećem gradu na Neretvi, ali i početak rada „Mo-parkinga“.

Potvrdili su to danas novinarima direktori „Mo-Busa“ i „Mo-parkinga“, Damir Marić i Ivan Barbarić, zajedno s gradonačelnikom Mostara, Mariom Kordićem.

-Poznato je da je odluka o regulaciji mirujućeg prometa već donesena, infrastrukturno je „Mo-parking“ konsolidirana i posložena firma i imaju jasnu viziju i cilj šta treba napraviti. Ovo nije nikakav namet, već rješavanje mirujućeg prometa i da svi zajedno pokušamo napraviti reda u ovoj oblasti kako bi sutra imali slobodne trotoare i zelene površine. Pozivam, stoga, građane da zajedno krenemo u ovu priču, njihova mi je podrška jako bitna, jer jedino tako možemo uvesti red-izjavio je Kordić.

Prema Marićevim riječima, upravo se u vezi uvođenja novih gradskih linija čekalo na početak rada „Mo-parkinga“, nova kružna linija, povezuje skoro cijeli grad sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom na Bijelom Brijegu, a vožnja će prvih mjesec biti besplatna.

– Polasci će biti na pola sata, od 6.30 ujutro, sa zadnjim polaskom u 19.30. Ovom linijom neće samo biti kvalitetnije povezana bolnica na Bijelom Brijegu s gradom, već i sve druge zainteresane na toj relaciji. Vrijeme vožnje je 20 minuta, a dužina linije sedam kilometara – kazao je Marić.

Linija će saobraćati na potezu trg Rondo-Katedrala, Tri platana, Prva osnovna,Rondo, Dom zdravlja, Vijećnica/Gimnazija, Musala, Autobuska stanica, Ledara/Mepas, Centar2, Vrh Avenije, Ekonomska, Staro Veležovo, Sveučilište-Bijeli Brijeg.

Barbarić je kazao da je „Mo-parking“ spreman za rad te da će od 10.januara preduzeće krenuti s prodajom mjesečnih i godišnjih karata u svojim prostorijama.

– Od 7.februara počet ćemo s kontrolom parkinga na terenu. Od 10.januara do 7.februara građani će moći vidjeti uniformirane i akreditirane kontrolore koji će obilaziti parkinge i kojima se mogu obratiti za sve nejasnoće i informacije. Također, za sve informacije građanima je dostupan info-telefon s brojem 036 55 88 99 – kazao je on.

Kazao je i to da će građanima biti dostupne sve opcije plaćanja karata ,od naplatnog aparata kovanicama, do plaćanja SMS-om, kao mobilno plaćanje.

– Što se tiče kazni, sistem je jednostavan. Kontrolori kontroliraju pomoću registarskih oznaka. U slučaju da bilo ko nije platio navedenu kartu za zonu u kojoj je parkirao, slijedi dnevna parking karta kao kazna i građani imaju rok od osam dana da je plate. U slučaju da to ne učine, pokreće se prekršajni nalog koji ulazi u registar kazni – rekao je Barbarić.

Satna parking karta u prvoj zoni koštat će 1,50 KM, a u drugoj marku. Dnevna karta u prvoj zoni iznosi 20 KM, a u drugoj 15 KM. Stanari će imati povlaštene mjesečne karte, piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79