Uspostavlja se plovni put Drina-Sava-Dunav?

Uspostava plovnog puta Drina-Sava-Dunav, tema je koja je aktuelizirana na sjeveroistoku zemlje. Realizacija ideje ponovno je pokrenuta, jer projektom Sava-Drina, koji finansira Svjetska banka, mogu biti osigurana nedostajuća sredstva. Kako kažu nadležni, omogućavanje plovidbe Drinom i uređenje njenih obala, značilo bi novu šansu za ovaj kraj. O prvim koracima nedavno se govorilo u Bijeljini.

Za nešto više od pet godina, rijekom Drinom na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine mogli bi ploviti brodovi. Nadležni su na sastanku u Bijeljini postigli saglasnost o realizaciji ovog kapitalnog projekta, a prvi korak ka omogućavanju vodnog saobraćaja rijekom Drinom i uspostavljanju plovnog puta Drina-Sava-Dunav već je dogovoren.

MIROSLAV MILOVANOVIĆ, direktro JU “Vode Srpske”

“Da zajedničkim snagama finansiramo studiju ekonomske opravdanosti tog projekta, a koji treba da bude osnov za sljedeće korake, a to su izrada projektnog rješenja i samo finansiranje budućeg projekta.”

Omogućavanje plovidbe rijekom Drinom imalo bi višestruki značaj.

Ideja o uspostavljanju plovnog puta Drina-Sava-Dunav posebno je obradovala privrednike, ali i stanovnike lokalnih zajednica uz rijeku drinu u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Za privrednike, to će značiti novi put transporta koji je znatno jeftiniji dok će za one koji žive uz rijeku Drinu to značiti procvat turizma.

Iz zvorničke “Alumine” kažu da bi im transport robe na ovaj način olakšao poslovanje.

STEVO SAVIĆ, kompanija “Alumina” Zvornik

“Nama bi to stvorilo mogućnost za transport naših roba do crnomorske luke, luke Konstanca, a samim tim odatle transport pojeftinili prema Španiji, Kini, Rusiji i drugim svjetskim destinacijama. Treba da podsjetim da je “Alumina” privredno društvo kome su postojeći transportni kapaciteti pomalo tijesni.”

S druge strane, stanovništvo lokalnih zajednica na sjeveroistoku zemlje u ovome vidi novu razvojnu šansu.

ZORAN JEFTIĆ, predskjednik Opštine Mali Zvornik

„To će donijeti mnogo toga dobrog. Turizam, na planu turizma to će mnogo toga donijeti, jer ćemo na neki način urediti obalu, a onda ćemo urediti normalno na planu turizma da ona donese dobro.“

Pitanje koje se postavlja je – ko će to finansirati i koliko je za to novca potrebno? Nadležni kažu da je to lakši dio realizacije ideje.

MIROSLAV MILOVANOVIĆ, direktor JU „Vode Srpske“

“Ono što je olakšavajuća okolnost, nešto što se dešava početkom sljedeće godne, treba da zaživi projekat Svjetske banke Sava-Drina, iz kojeg u narednih pet godina treba da se povuče oko 220 miliona dolara, nakon tih pet godina još toliko novca, tako da mi tu vidimo prostor.“

S obzirom na to da je plan da ovaj projekat bude realizovan u saradnji sa Srbijom, već je dogovoren sljedeći sastanak, a nadležni su postavili ambiciozne rokove.

Plan je da do sredine sljedeće godine studija bude završena. Nakon toga se kreće u izradu idejnog rješenja i realizaciju samog projekta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79