Ustavni sud BiH donio odluku: Bošnjački učenici u Konjević Polju su diskriminirani!

Danas je objavljena odluka Ustavnog suda BiH kojom je poništena presuda Vrhovnog suda RS-a kojom se negiralo postojanje diskriminacije u pristupu obrazovanju za učenike iz bošnjačke povratničke zajednice u Konjević Polju.

Odluka se posebno odnosi na obavezu utvrđivanja diskriminacije po pitanju prava na bosanski jezik – kao maternji jezik, a utvrđene su povrede Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

“Osnovni sud u Srebrenici je 20. oktobra 2017. godine usvojio i u cijelosti prihvatio tužbene zahtjeve apelanata – skupine roditelja đaka iz Područne škole Konjević Polje pri Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Kravici, kojim je utvrđeno da je tužena strana (osnovna škola i Ministarstvo prosvjete i kulture RS), diskriminiralo apelante na jezičkoj i etničkoj osnovi. Diskriminacija se ogledala u uskraćivanju pravo na obrazovanje na maternjem, bosanskom jeziku, uz pravo da svoj maternji jezik zovu bosanskikm jezikom, pravo da u procesu obrazovanja koriste nastavne udžbenike na bosanskom jeziku, te koriste svoj maternji jezik u procesu obrazovanja u pisanoj i verbalnoj formi. Okružni sud u Bijeljini je uvažio žalbu tužene strane, prvostepenu presudu je preinačio tako što je tužbeni zahtjev u cijelosti odbio”, pojašnjava nam Edin Ikanović iz Foruma za saradnju i istraživanja koji su pratili postupanje Ustavnog suda u ovom predmetu.

Kako kaže, zatim predmet ide na Vrhovni sud RS-a gdje 30. okobra 2018. godine prijedlog za reviziju odbio kao neosnovanu. Cijeli slučaj onda je otišao pred Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine je ukinuo presude Vrhovnog suda Republike Srpske od 30. januara 2018. godine, te se predmet vraća Vrhovnom sudu, koji je dužan po hitnom postupku donijeti novu odluku u skladu sa navednim članovima Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima”, dodaje Ikanović.

FSI je nedavno objavio publikaciju “Škola za sve” u okviru koje je utvrđena 21 sporna tačka diskriminacije i isključivanja đaka nevećinskih zajednica u entitetu RS u važećem Nastavnom planu i programu.

“Borba roditelja iz povratničkih zajednica širom RS za priznavanja bosanskog jezika i veću uključenost i obrazovanje bez diskriminacije se ovom novom odlukom Ustavnog suda nastavlja, ovog puta, na korak bliže do priznanja prava na naziv i korištenje bosanskog jezika”, zaključuje Ikanović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79