Ustavni sud BiH donosi važne odluke o državnoj imovini: Jahorina, Vareš, zakon RS-a

Ustavni sud BiH donosi važne odluke o državnoj imovini: Jahorina, Vareš, zakon RS-a


Ustavni sud Bosne i Hercegovine će naredne sedmice, u četvrtak i petak, razmatrati nekoliko važnih pitanja vezanih za državnu imovinu, uključujući zahtjeve predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Kemala Ademovića, i 13 državnih parlamentaraca.

Ove odluke će se ticati imovine na Jahorini i u Varešu, kao i Zakona Republike Srpske o nepokretnoj imovini.

Jedna od ključnih tačaka dnevnog reda 144. plenarne sjednice Ustavnog suda je zahtjev Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, objavljenog u “Službenom glasniku Republike Srpske” broj 16/23. Bećirović je podnio ovaj zahtjev prošle godine, tražeći od Ustavnog suda da utvrdi da li je Zakon u skladu sa Ustavom BiH i relevantnim odlukama Ustavnog suda koje RS nije izvršio. Bećirović također traži privremenu mjeru kojom bi se sporni Zakon stavio van pravne snage do konačne odluke Ustavnog suda.

Osim toga, 13 poslanika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podnijelo je zahtjev za rješavanje spora s entitetom RS zbog Odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu RS na Jahorini. Ova odluka Vlade RS-a donesena je 28. decembra 2023. godine i odnosi se na prodaju zemljišta putem licitacije. Nedavno je Vlada RS prihvatila ponudu kompanije “Drvo-export” iz Teslića za kupovinu 56 duluma zemljišta na Jahorini za 41 milion KM.

Ustavni sud će također razmatrati zahtjev Kemala Ademovića za ocjenu ustavnosti Odluke Vlade Federacije BiH o promjeni namjene šumskog zemljišta u Varešu. Premijer FBiH Nermin Nikšić tvrdi da nije bilo nezakonitosti u ovoj odluci, te da nije došlo do prenosa vlasništva, što je potvrdio i OHR.

Odluke Ustavnog suda BiH o ovim pitanjima bit će od ključnog značaja za regulisanje državne imovine i očuvanje ustavnog poretka u zemlji.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija