Ustavni sud BiH odbio zahtjev Gordane Tadić: Odluka o smjeni ostaje na snazi

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovan zahtjev smijenjene glave tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić za donošenje privremene mjere kojom se “obustavlja izvršenje Odluke VSTV” o njenoj smjeni do okončanja postupka pred Ustavnim sudom.

Tadić je u apelaciji navela da joj je osporenim odlukama prekršeno pravo na pravično suđenje zato što je “očigledno proizvoljno primjeno materijalno i procesno pravo, zato što je izostalo zakonito obrazloženje, zbog pristrasnog i arbitrarnog ponašanja suda, očigledno proizvoljno utvrđenog činjeničnog stanja, nezakonitog postupanja suda u žalbenom postupku sa očigledno proizvoljnom primjenom prava, te je povrijeđena zagarantovanost drugostepenog postupka i sudske zaštite”, piše N1.

Navodi da posljedice njenog ponašanja (kada je predmete dodjeljivala manuelnim načinom) nisu opisane u dispozitivu odluka Prvostepene komisije i Drugostepene komisije, a niti su utvrđene tokom postupka.

“Apelantica ukazuje da Zakon na osnovu kojeg je vođen disciplinski postupak ne daje garanciju fer i pravičnog postupka, jer disciplinski prekršaji nisu Zakonom propisani kao teži i lakši prekršaji tako da je pravno neizvjesno kakvu sankciju optuženi može očekivati, jer bez propisanih težih i lakših disciplinskih prekršaja je otvorena mogućnost arbitrarnog odlučivanja.

Ta zakonska nedorečenost je u ovom postupku iskorištena da se donese sankcija koja nije rezultat provedenog dokaznog postupka i bazirana na ocjeni težine prekršaja prema navodnim činjenicama jer te odlučne činjenice nitko nije niti utvrđivao.

Iz obrazloženja se stiče utisak da je to utvrđenje „posljedica“ rezultat, provedenog dokaznog postupka, a nije, jer niti jedan dokaz nije izveden na te okolnosti, nasuprot izvedeni su dokazi da to nije tako. Nadalje, apelantica ukazuje na objektivnu pristrasnost članova VSTV-a”, navodi se u apelaciji Tadić.

Ustavni sud BiH navodi kako apelantica nije iznijela nikakve posebne razloge i argumente već da se zahtjev zasnica na navodima koje je iznijela u odnosu na kršenje prava na pravično suđenje.

“Imajući u vidu navedeno, i naročito potpuni izostanak argumenata o tome zašto bi Ustavni sud trebao donijeti privremenu mjeru u konkretnom slučaju, Ustavni sud smatra da apelantica, osim navoda koji se tiču merituma spora, nije ponudila argumente i dokaze koji bi prima facie ukazali na neophodnost određivanja tražene privremene mjere.

Stoga, Ustavni sud smatra da je apelantičin zahtjev za donošenje privremene mjere neosnovan jer u okolnostima konkretnog slučaja, ništa ne ukazuje da bi donošenje privremene mjere bilo u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka”, navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, VSTV BiH potvrdilo je 20. oktobra 2021. godine odluku Drugostepene disciplinske komisije za tužioce VSTV-a BiHo smjeni Tadić s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Prostepena komisija donijela je odluku 23. jula 2021. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79