Ustavni sud BiH potvrdio: “Nismo nadležni za utvrđivanje Dodikove sposobnosti odnosno nesposobnosti”

Ustavni sud proglasio se nenadležnim za utvrđivanje (ne)sposobnosti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za obavljanje dužnosti.

Ustavni sud je danas odlučivao o zahtjevu Aljoše Čampare, federalnog ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, kojim je tražio da Ustavni sud BiH pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika za vršenje funkcije koju obavlja.

Sud je, kako se navodi, “u skladu sa članom 8.8. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odbio navedeni zahtjev zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH za odlučivanje”.

“Vodeći se činjenicom da je članom 8.8. Izbornog zakona BiH određeno da Ustavni sud BiH može odlučiti da je član Predsjedništva BiH privremeno nesposoban za vršenje svoje funkcije pozivam Ustavni sud BiH da u najkraćem roku pokrene proceduru utvrđivanja sposobnosti Milorada Dodika za vršenje dužnosti člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda”, navodi se u Čamparinom zahtjevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79