Ustavni Sud BiH: RS nema nadležnost da odlučuje o nepokretnoj imovini

Ustavni Sud BiH: RS nema nadležnost da odlučuje o nepokretnoj imovini


Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u entitetu Republika Srpska (RS).

Ova odluka donesena je na temelju tumačenja da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pitanja nepokretne imovine, jer je to, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, u nadležnosti države BiH.

U obrazloženju je istaknuto da regulisanje pitanja nepokretne imovine koja je u funkciji javne vlasti prelazi okvire entitetskih nadležnosti. Time se potvrđuje da je takva regulativa isključivo u nadležnosti državnih institucija. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijeli su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, uz podršku 11 delegata u državnom Parlamentu.

Odluka je izazvala oštre reakcije u Republici Srpskoj. Predstavnici vlasti RS tvrde da se radi o pokušaju centralizacije i oduzimanju entitetskih prava.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, nazvao je odluku “neprihvatljivom” i “direktnim udarom na autonomiju RS”. Stevandić je naveo da će vlasti RS preduzeti sve moguće pravne i političke korake kako bi zaštitile svoja ustavna prava.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, izjavio je da RS ima pravo da donosi zakone o imovini na svojoj teritoriji. Najavio je moguće pravne akcije na međunarodnom planu kako bi se osporila odluka Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH donio je privremene mjere u još dva slučaja.

Izvan snage stavljena je odluka vlade bh. entiteta RS o načinima i uvjetima prodaje zemljišta na Jahorini.

Privremeno je izvan snage stavljena i odluka vlade Federacije BiH o raspolaganju državnom imovinom, odnosno šumskim zemljištem u općini Vareš, u druge namj


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija