Nižu se reakcije na odluku CIK-a: Oglasili se i Stevandić, Borenović i Nešić

Nižu se reakcije na odluku CIK-a: Oglasili se i Stevandić, Borenović i Nešić


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da zabrana SDS-u izlaska na izbore predstavlja zločin prema biračima, sramotu, a možda i podmukli plan da se SDS-ovi glasovi negdje preliju, te je ukazao da je paradoks što je SDS pomogao izbor te Centralne izborne komisije (CIK) BiH na prevaru i bez konkursa.

“Upravo tako CIK danas i radi. Poslovica kaže da svaka sjekira sebi malj usiječe”, naveo je Stevandić na društvenoj mreži “Iks”.

“Odluka Centralne izborne komisije BiH da zabrani učešće Srpskoj demokratskoj stranci na predstojećim lokalnim izborima predstavlja još jedan u nizu pokušaja bošnjačke političke elite da frustraciju zbog nedavnog glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici iskaljuje na srpskom narodu”, rekao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

“Jasno je da Bošnjaci ne mogu da podnesu jačanje Srba i srpskog naroda, te koriste sve moguće mehanizme da nas oslabe i unište našu demokratiju”, istakao je Nešić.

On je naglasio da je odluka CIK-a direktan udar na demokratiju i predstavlja opasan presedan koji može imati dalekosežne posljedice, saopšteno je iz DNS-a, prenosi Srna.

“Sljedeći korak biće sistematsko oduzimanje svih prava srpskom narodu u BiH. Ovim putem pozivam sve relevantne međunarodne i domaće institucije da reaguju i spriječe dalju eroziju demokratskih principa i prava Srba u BiH”, poručio je Nešić.

Oglasio se i lider PDP-a Branislav Borenović.

“Odluka CIK-a BiH kojom se odbacuje prijava za izbore Srpskoj demokratskoj stranci je loša i predstavlja udar na osnovna demokratska prava”, rekao Borenović, prsnose Nezavisne novine.

On je istakao da je CIK morao naći način da se problem računa prevaziđe, te da očekuje da se u žalbenom postupku ova nepravda ispravi i da SDS učestvuje na izborima, saopšteno je iz PDP-a.

“Šokirala me ovakva odluka. SDS je najstarija srpska stranka, najveća opoziciona stranka i ponavljam – niti jednim zakonom, niti bilo kojim drugim aktom se njeno djelovanje ne dovodi u pitanje”, poručio je Borenović.

I Socijalistička partija Srpske (SPS) oštro je osudila odluku Centralne izborne komisije BiH o zabrani učešća Srpskoj demokratskoj stranci (SDS)na predstojećim lokalnim izborima, ocjenjujući da je politički i nacionalno motivisana i predstavlja ozbiljan udar na demokratske procese i pluralizam.

“Odluka CIK-a nije samo nepravedna prema SDS-u, već i prema svim građanima koji imaju pravo da slobodno biraju svoje predstavnike. Demokratija se temelji na pravu svakog političkog subjekta da učestvuje u izbornom procesu, a ova zabrana predstavlja opasan presedan koji može dovesti do daljih političkih manipulacija i zloupotreba”, saopšteno je iz SPS-a, prenosi Srna.

Iz ove stranke apeluju na CIK da preispita svoju odluku, te omogući SDS-u da učestvuje na lokalnim izborima.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH odbacila je prijavu SDS-a za učešće na lokalnim izborima u oktobru jer, kako je rečeno, ne ispunjava propisane uslove zbog toga što je račun stranke za finansiranje kampanje otvoren na fizičko lice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija