Usvojen nacrt: Radnici u prodavnicama bi nedjelju mogli imati slobodnu!

Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja u trgovinama, prošao je kroz usvajanje u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, što predstavlja važan korak ka implementaciji ove promjene.

Ovaj prijedlog zakona, iniciran od strane sindikata, ali podržan i od strane Udruženja poslodavaca, ima za cilj poboljšanje uvjeta rada radnika u trgovinama.

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca istakao je da, iako su sindikati bili pokretači ovog zakona, Udruženje nema prigovora na njega.

Ističe se da se očekuje da ovaj zakon neće štetiti poslodavcima te da će, iako se još ne znaju svi potencijalni pozitivni efekti, doprinijeti poboljšanju radnih uvjeta.

Ministar trgovine Amir Hasičević (NS) naglasio je da je ovaj prijedlog zakona rezultat dijaloga sa sindikatima i poslodavcima. On je istakao da ovaj zakon neće ograničiti radnička prava, već predlaže definiranje radnog vremena trgovačkih subjekata od ponedjeljka do subote.

Iako je Nacrt zakona prošao kroz Predstavnički dom, postupak usvajanja nije okončan. On sada ide na razmatranje u Dom naroda, nakon čega će biti otvorena javna rasprava koja će trajati 60 dana. Nakon toga, zakon će proći kroz amandmansku proceduru u oba doma Parlamenta prije konačnog usvajanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79