Uvođenje novog sistema za ulazak u EU: ETIAS stupa na snagu sredinom 2025.

Iako je najavljeno da će Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) biti operativan tokom 2023. ili 2024. godine za državljane Bosne i Hercegovine, Klix.ba saznaje da se sada očekuje da će implementacija ovog sistema započeti tek sredinom 2025. godine.

Ferdinand Koenig, glasnogovornik Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, naglasio je da će ETIAS omogućiti efikasnije i brže procedure granične kontrole, smanjiti birokraciju, eliminirati kašnjenja za putnike te unaprijediti sigurnost i prevenciju iregularnih migracija.

Putnici iz zemalja bezviznog režima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, neće ponovno biti podvrgnuti viznim obavezama, ali će morati popuniti aplikaciju prije putovanja i platiti naknadu od 7 eura. Aplikaciju će biti moguće podnijeti putem ETIAS-ove web stranice ili mobilne aplikacije, a plaćanje će biti isključivo putem interneta.

Osobe mlađe od 18 ili starije od 70 godina bit će oslobođene plaćanja naknade. Odobrena ETIAS dozvola važit će tri godine ili do isteka važenja putne isprave, omogućujući građanima izvan EU da borave u EU i šengenskoj zoni do 90 dana.

Državljani izvan EU koji imaju službeni boravak u zemlji EU mogu biti izuzeti od ETIAS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79