Vakcina protiv korone u BiH na proljeće, upitno od kojeg proizvođača

Pretpostavka je da bi nam vakcine protiv koronavirusa mogle stići u drugom kvartalu naredne godine, kaže pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Mi smo sve procedure za nabavku vakcine završili i sada to više ne zavisi od nas. U zajedničkom smo programu nabavke. Dakle, kad vakcine budu raspoložive, kad prođu sva testiranja, verifikaciju kroz laboratorije, tada ih možemo i očekivati. Pretpostavlja se da bi to mogao biti drugi kvartal naredne godine – rekaoje Čerkez.

Pitali smo ga koju vakcinu možemo očekivati u FBiH – Pfizerovu ili Moderninu, za koje su istraživanja pokazala da im je učinkovitost u borbi protiv korone 95 posto, ili pak onu koju razvijaju Astra Zeneca i Univerzitet Oxford, čija se učinkovitost procjenjuje na 70 posto.

Ne možemo govoriti ni o jednoj vakcini koju možemo očekivati. To će odlučiti stručni tim. Kako ćemo reći koja je vakcina kad još nijedna nije registrovana. Mi smo otvorili razgovore, ali nijedna još nije registrovana, prema tome… – govori Čerkez za Vijesti.ba, te dodaje da FBiH namjerava prvo nabaviti vakcine za 50 posto stanovništva, odnosno više od milion doza.

Na pitanje kakva je šansa da se vakcinisanjem stekne kolektivni imunitet na koronu, Čerkez ističe kako je i tome još vrlo rano govoriti.

Još su studije u toku. Morate znati da je to procedura, proces, pa treba ispitivanje, pa onda verifikacija, pa ostale stvari koje dolaze – transport, distribucija… I dalje cijeli svijet još ništa ne zna o vakcinama. Znamo ovo što čujemo – preliminarne rezultate i kad izađe neko i kaže – danas je učinkovitost 90 posto, sutra 95 posto. Treba se sačekati. Uglavnom, procedure mi naše završavamo ovdje da mi budemo spremni. Mi smo u zajedničkoj nabavci sa svim drugim zemljama, i stoga očekujemo da ćemo biti, naravno, sa svim drugim zemljama – naglašava Čerkez.

Kaže i da ne može davati svoje mišljenje o nijednoj o tri spomenute vakcine, jer bi to bilo u domenu gatanja.

Realno, govorimo o novim metodama. To su vakcine koje do sada nikad nisu rađene na taj način. To je jedna velika nepoznanica. Prema tome, jako je sada teško govoriti o tome. Treba sačekati da vidimo učinkovitost drugih. Ne možemo nikako prejudicirati dok ne budu zvanično odobrene od neke od regulatornih agencija, da li američkih, da li evropskih – zaključio je Čerkez.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79