Vapaj građana Sarajeva: KJKP VIK ne ispunjava osnovne zahtjeve iako redovno naplati svoje usluge?!

U ulici Ćopinica na Mošćanici jutros je, prema nalogu i na račun Općine Stari Grad, izvršeno čišćenje i pročepljavanje kanalizacionih odvoda kako bi se građanima osigurali normalni uslovi za svakodnevni život i spriječilo da se fekalije izljevaju na ulicu.

Nakon niza bezuspješnih pokušaja i poziva KJKP “Vodovod i kanalizacija“ da riješi njihov problem, građani su se obratili Općini Stari Grad, te je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić dao nalog nadležnoj službi da se ovaj problem hitno otkloni – navodis e u saopćenju iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Građani tvrde da su uputili na desetine poziva nadležnom komunalnom preduzeću, ali da nikada nisu ni izašli na teren da vide o čemu se radi. S druge strane, stanovnici ulice Ćopinica priključeni su na vodovodnu i kanalizacionu mrežu KJKP “Vodovod i kanalizacija“, te uredno izmiruju svoje obaveze prema ovom preduzeću koje ne želi preuzeti svoje obaveze prema korisnicima. U razgovoru sa građanima saznali smo da ih u ovakvim slučajevima redovno upućuju na Općinu Stari Grad koja nije vlasnik instalacija niti pruža ovu uslugu i ne naplaćuje je od građana – navodi se u saopćenju.

Općina ne može dozvoliti da građani budu taoci nerada i nesposobnosti komunalnih preduzeća, te se u ovakvim slučajevima hitno reaguje za doborobit društvene zajednice, ali to ne znači da će vlasnici mreže biti oslobođeni svojih odgovornosti i obaveza jer za novac kojim građani plaćaju njihove usluge, dužni su da rade svoj posao.

U razgovoru sa stanarima ulice Ćopinica saznali smo da se problem začepljenih odvoda pojavljuje najčešće u vrijeme kiša, a tada se fekalije, osim na ulicu, slijevaju i prema kućama. Porodici Rovčanin stradala je garaža. „Ovo se dešava posljednjih šest do sedam godina.'Vodovod i kanalizaciju’ sam zvala 15 puta i opet se nisu ‘smilovali’ da dođu.

Ispostavilo se da se kanalizacioni odvod začepio jer se to godinama nije čistilo i sve je izašlo u moju garažu“, kazala je Nerciza Rovčanin, koju smo danas zatekli sa izvođačima radova.

– U posljednje vrijeme se pojavio i neugodan miris koji se širio cijelom ulicom. „Smrad se širio cijelom ulicom i prijetila nam je zaraza zbog mnoštva muha, komaraca, pacova… Strahujemo od bolesti. Djeca ne izlaze da se igraju, a insekti i štetočine su se udomaćili. Nismo znali više kome da se obratimo, zato smo pozvali Općinu i veoma smo zahvalni načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji je tako brzo reagovao i pomogao nam, ispričala je predstavnicima Općine Safija Hadžihasanović.

Kako su potvrdili iz nadležne općinske Službe za investicije i komunalne poslove koja je danas nadzirala ove radove, svi šahtovi u ulici su pročepljeni i uspostavljen je normalan protok. Istovremeno, skreću pažnju i građanima na odgovornije ponašanje jer je evidentno da je do začepljenja dijelom došlo i zbog nerazgradivog otpada poput vlažnih maramica koje predstavljaju najveći problem, piše Source.

“Vlažne maramice nisu razgradive i u kanalizacionim odvodima često naprave začepljenje, te se zaustavi protok. Zbog toga dolazi do izljevanja na ulicu. Građani bi trebali biti odgovorniji i paziti šta bacaju u odvode,” kazali su u Službi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79