Vatrogasna jedinica Ilidže aktivno pomaže i gasi požar u Foči: Kolega je donio đonove čizama, otpali usljed prženja i stajanja na vatri

Vatrogasna jedinica Ilidže aktivno pomaže i gasi požar u Foči: Kolega je donio đonove čizama, otpali usljed prženja i stajanja na vatri


Razgovor sa komandantom Vatrogasne jedinice Ilidža o požaru u Foči

Razgovarali smo sa Nijazom Imamovićem, čovjekom koji je bio na prvoj liniji odbrane u borbi protiv nedavnog požara koji je prijetio da proguta cijelo područje.

U ekskluzivnom intervjuu, Nijaz nam je iz prve ruke opisao dramatične trenutke kada su on i vatrogasci, bez pomoći iz zraka, morali improvizirati kako bi spriječili širenje vatrene stihije prema naseljenim mjestima.

Crna hronika: Kada ste prvi put primili zahtjev za pomoć u gašenju požara na Tjentištu i kako ste reagovali?

Komandant Vatrogasne jedinice Ilidža: 11. augusta 2024. godine oko 19:00 sati, Vatrogasna jedinica Ilidža dobila je zahtjev od nadležne općine Foča, kao i od uprave Nacionalnog parka Sutjeska, za pomoć u gašenju požara. Bez obzira na to što je bila nedjelja, odmah smo obavijestili nadležne u općini Ilidža i u roku od 15-ak minuta dobili smo saglasnost našeg načelnika da možemo djelovati na Tjentištu.

Crna hronika: Kakvo ste zatekli stanje kada ste stigli na teren?

Komandant Vatrogasne jedinice Ilidža: Kada smo stigli na teren, situacija je bila izuzetno ozbiljna. Požar koji gori na Tjentištu prostire se na liniji dužoj od deset kilometara. Naše snage su odmah stavile svu raspoloživu opremu na raspolaganje i započele sa gašenjem požara uz podršku helikoptera Oružanih snaga i Helikopterskog servisa Republike Srpske. Dakle naše upute sa terena i koordinata helikopterima se pokazalo veoma upješno. Svakako bih pohvalio pilote, koji su bili na visini zadatka i veoma uspješni.

Požar je zahvatio ogromno područje, a zbog nepristupačnosti terena, snimci koje vidimo u medijima ne mogu u potpunosti prikazati pravu razmjere štete. Požar se prostire duž prstena prema Gornjim i Donjim Barama na Zelengori, i nije lako kontrolisati vatru zbog same prirode terena – strmine, kanjoni, i lipice dodatno otežavaju gašenje. Jedan vatrogasac je donio đonove svojih čizama koji su otpali usljed prženja i stajanja na vatrenom terenu

Crna hronika: Koji su najveći izazovi s kojima se suočavate na terenu?

Komandant Vatrogasne jedinice Ilidža: Jedan od najvećih problema na terenu je to što se vatra lako ponovo aktivira zbog tinjajućih panjeva koji mogu zapaliti požar i nakon što mislimo da je situacija pod kontrolom. Na primjer, dok smo jučer ručali, vatra se ponovo proširila, jer u međuvremenu nismo imali podršku iz zraka, a požar se spustio prema rijeci Sutjesci.

Ja sam odmah krenuo sa vatrogascima. Sve je bilo u plamenu. Jedini način je bio da pokušamo presjeći širenje požara prema Tjentištu. Vatrogasci su krenuli s naprtnjačama, pokušavajući da zaustave požar, jer poslijepodnevnim satima nije bilo djelovanja helikoptera iz zraka. Za one koji ne znaju, naprtnjače su teške sa po 20-25 litara vode.

Tu je i problem što vjetar pomaže širenju požara, posebno tokom noći kada se vatrogasci povuku zbog nedostatka podrške iz zraka. Požar se neprestano rasplamsava, i dovoljno je samo malo trenja ili vjetra da se vatra ponovo razbukta. Uz to, zbog visine i strukture šume, helikopteri ne mogu dovoljno natopiti tlo vodom da bi zaustavili vatru, jer voda ne može prodrijeti kroz krošnje drveća.

Crna hronika: Kakva je bila podrška drugih jedinica i vlasti u gašenju požara?

Komandant Vatrogasne jedinice Ilidža: Nažalost, Vatrogasna jedinica Ilidža je jedina jedinica izvan Foče koja je prisutna na terenu. Vatrogasna jedinica Foča jeste prisutna, ali naši kapaciteti su značajno veći, iako i dalje nedovoljni za potpunu kontrolu nad požarom. Podrška iz drugih institucija, osim Nacionalnog parka Sutjeska i općine Foča, izostala je. Međutim, načelnik općine Foča stalno je na terenu i u kontaktu s nama, što je od velike pomoći.

Crna hronika: Šta je potrebno da bi se požar konačno stavio pod kontrolu?

Komandant Vatrogasne jedinice Ilidža: Jedini način da se požar stavi pod kontrolu je intenzivno djelovanje iz zraka. Naš cilj je da presiječemo širenje krakova požara sa lijeve strane iz pravca Čemerna i sa desne strane koja gleda na kanjon rijeke Sutjeske. Međutim, zbog složenosti terena i stalnih urušavanja panjeva i kamenja, vatra se brzo širi, posebno u kanjonima i na strmim liticama. Potrebno je mnogo više podrške iz zraka da bismo mogli staviti požar pod kontrolu, a zatim ga likvidirati na zemlji.

Crna hronika: Da li ste zadovoljni opremom i sredstvima koja su vam na raspolaganju?

Komandant Vatrogasne jedinice Ilidža: Zahvaljujući načelniku općine Ilidža, koji je kroz samo 15-ak minuta odobrio našu intervenciju u Foči,  ali i da naglasim da je naša vatrogasna jedinica veoma dobro opremljena, posebno kada su u pitanju spašavanja na visinama, gašenje požara, spašavanje na vodi i iz ruševina. Međutim, oprema poput naprtnjača koju koristimo nije dovoljna za ovakve požare. Na terenu smo nailazili na stotine borova starih 300-400 godina koji gore, a plamen se diže 50 metara uvis. Takvi uslovi zahtijevaju dodatne resurse i podršku iz zraka.

Crna hronika: Koliko je situacija opasna za vatrogasce na terenu?

Komandant Vatrogasne jedinice Ilidža: Situacija na terenu je izuzetno opasna. Vatrogasci se suočavaju sa stalnim opasnostima od urušavanja stijena i drveća zbog visoke temperature i nestabilnog terena. Brzina kojom se stijene obrušavaju može biti smrtonosna, i svi vatrogasci moraju biti stalno na oprezu kako bi se sklonili na sigurno mjesto. Srećom, do sada niko nije povrijeđen, ali rizik je ogroman. Naša jedinica je često suočena sa ovakvim situacijama. Mi isto radimo svoj posao bilo da se radi o požarima na planinama Igman ili na drugim lokacijama. Sve su tu prirodne ljepote naše države, a Nacionalni part Sutjeska je zapravo srce i veoma je žalosno što se jedan takav prirodni dragulj nalazi pod vatrom.

Crna hronika: Kako se osjećate u vezi s naporima koje vaša jedinica ulaže u borbu protiv požara?

Komandant Vatrogasne jedinice Ilidža: Ponosan sam na svoju ekipu i na sve napore koje ulažemo kako bismo zaštitili našu zemlju. Ovo je naša domovina, i bez obzira gdje se požar nalazi, mi ćemo se boriti srcem. Posebno me pogađa kada vidim stoljetna stabla kako nestaju u vatrenoj stihiji. Vatrogasci Ilidže su pokazali veliku hrabrost i sposobnost u ovoj borbi, i ja im se beskrajno divim. Naš cilj je da što prije stavimo požar pod kontrolu, ali prognoze nisu povoljne – trebala bi nam višednevna kiša da bismo u potpunosti ugasili vatru.
Dakle na svoje ljude sam posebno ponosan i ovdje je u pitanju naša zemlja i svi smo odgovorni. Moram spomenuti još, da u sastavu Vatrogasne jedinice Ilidža je i jedna kolegica, koja ni najmanjeg trenutnka nije posustajala i koja je bila na visini zadatka. Njoj posebno hvala na službi.

Crna hronika: Imate li još nešto što biste željeli dodati?

Komandant Vatrogasne jedinice Ilidža: Nažalost, i pored svih naših napora, dešava se da naši uspjesi ne budu dovoljno prepoznati. Pročitao sam članke gdje se spominje Vatrogasna jedinica Foča, ali naša jedinica, koja je dala ogroman doprinos, nije spomenuta. Mi smo jedina vatrogasna jedinica koja je došla i pomogla. Smatram da bi sami pomen naših hrabrih vatrogasaca dao veliki vjetar u leđa svima nama. To je teško za nas, ali još teže za porodice naših vatrogasaca koje se brinu za svoje najmilije.

Mi imamo za cilj i želja nam je da se požar okonča. Ali budite svjesni da požar nija stavljen i ne može biti stavljan pod kotrolu u potpunosti. Od početka on nije i ne može biti staljven u kontrolu, jer konstantno se širi, jer kada dođe noć, tada se požar širi. To je suština svega.

Još jednom se zahvaljujem na prilici da kažem pravo stanje na terenu, što ste mi dopustili da kažem šta želim, te još jednom hvala našem načelniku općine Ilidža,.

Ipak, mi ćemo nastaviti da radimo svoj posao bez obzira na sve, jer ovo je naša zemlja i mi smo tu da je zaštitimo.

POGLEDAJ GALERIJU


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija