Požari u Bosni i Hercegovini: Izgorjela telekomunikacijska oprema BHRT-a

Požari u Bosni i Hercegovini: Izgorjela telekomunikacijska oprema BHRT-a


Bosna i Hercegovina i dalje se suočava s intenzivnim požarima. Iako je većina požara lokalizovana, vatrogasci ostaju u pripravnosti zbog ekstremno visokih temperatura. Među najteže pogođenim područjima je Crno brdo kod Čapljine, gdje je požar prouzrokovao značajnu štetu na telekomunikacijskoj opremi u vlasništvu BHRT-a.

Kompletna oprema državnog javnog emitera na ovom području je uništena, što je također prouzrokovalo štetu BH Telekomu, HT Eronetu, Graničnoj policiji BiH i Agenciji za identifikacione dokumente BiH (IDDEEA).

Zbog ovog incidenta, građani Ljubuškog i Čapljine su trenutno onemogućeni u traženju i podizanju dokumenata. Prema riječima nadležnih, zamjenska oprema će biti postavljena naredne sedmice, no očekuju se značajni problemi dok se sistem ne uspostavi u potpunosti.

Vatrogasne jedinice i dalje se bore s požarima u drugim dijelovima zemlje.

Požari u okolini Bileće još uvijek nisu pod kontrolom, a helikopteri djeluju u jutarnjim i popodnevnim satima kako bi suzbili širenje vatre.

U Konjicu su vatrogasci, uz pomoć volontera, uspjeli lokalizovati požar na Vrtaljici, no opasnost i dalje postoji zbog nepristupačnog terena i sušnih uslova.

Stručnjaci upozoravaju da su većina požara u BiH uzrokovana ljudskim nemarom, a materijalna i ekološka šteta je ogromna.

Pored uništene drvne mase, požari negativno utiču na biodiverzitet, kvalitet zraka, zagađenje voda, te povećavaju rizik od klizišta i bujičnih tokova.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija