Već u 2024. zabilježeno 50 novih napada na novinare

Novinari su sve više obeshrabreni od prijavljivanja napada, jer ne vide efekte postupanja institucija. Iako je 60% slučajeva napada na novinare procesuirano od 2016. do 2024. godine, brojni slučajevi ostaju nekažnjeni zbog suženog tumačenja zakona i nedostatka političke volje da se novinari zaštite.

Primjeri napada na novinarke Televizije N1 Vanju Đurić i Kseniju Pavkov, kao i nedavni napadi na novinare i predstavnike Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ane Lalić i Dinka Gruhonjića, pokazuju da su napadi postali intenzivniji i šire podržani.

Izvještaj Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) otkriva zabrinjavajući trend pada indeksa bezbjednosti novinara u zemlji. Prema tom izvještaju, u 2023. godini došlo je do dodatnog pogoršanja situacije, a već u 2024. zabilježeno je 50 novih napada na novinare.

Rade Đurić, pravnik i istraživač u NUNS-u, ističe da su zabilježene 17 prijetnji od početka godine, a ukoliko se nastavi ovim tempom, broj ozbiljnih prijetnji mogao bi premašiti 20-30, što je obično godišnji prosjek. Zabrinjavajući je i novi model napada, koji su postali individualniji i organizovaniji.

Osim individualnih napada, uočava se nedostatak adekvatne reakcije institucija. NUNS-ove analize pokazuju da postojeći mehanizmi nisu donijeli opipljive rezultate zbog nedostatka tužilaca i nedostatka saradnje policije. Predsjednica Evropske federacije novinara, Maja Sever, ističe da politički autoriteti dodatno podstiču napade umjesto da smiruju situaciju, čime se online hajke produžavaju i postaju sve intenzivnije.

Napetost se povećava i na međunarodnom nivou, s osudama novih napada od strane međunarodnih organizacija. Evropska unija nedavno je usvojila poseban zakon o slobodi medija koji bi mogao pritisnuti zemlje poput Srbije da pojačaju napore u zaštiti novinara. Maja Sever ističe da sam regulatorni okvir nije dovoljan bez prave političke volje da se novinari zaštite i da se novinarstvo poštuje kao javno dobro, javlja DW.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79