Veća je kazna kad ubiješ jelena nego dijete: Bolne riječi Marijine majke koju je pijani Igor usmrtio pred kućom

Jako je teško kada živite kao u nekom snu, gdje još uvijek ne možete da prihvatite da vam dijete nikada više neće doći kući. Živjeti sa tim saznanjem da više dijete nećete da zagrlite, a gledam unuka kako raste. I najveća je tuga što neće da upozna tetku, a kada vidi tetkinu sliku on je ljubi. A ima tek dvije godine. E to je jako teško”.

 

Ovim riječima počinje bolnu ispovijest Žaklina Šulović, majka Marije Šulović (25) iz Niša, koju je 31. decembra 2020. godine na 500 metara od kuće pokosio pijani vozač „mazde“ Igor S. (40), a koja je 22. marta preminula u Beogradu u toku oporavka od teških povreda.

Vijest da je protiv bahatog vozača, konačno podignuta optužnica, Žaklina je primila u suzama, nedjelju dana prije druge godine Marijine smrti.

– Jedva čekam da se to suđenje završi, da se time više ne bavim. Da o tome više ne razmišljam. A tuga, tuga nikada manja neće da bude. Nikada. Sve je teže i teže. Znam da će za njegov advokat da traži za njega olakšavajuće okolnosti. Za njega je, za sud, samo otežavajuća okolnost to što je ugrozio bezbjednost javnog saobraćaja, a nije otežavajuća okolnost što je Mariju uskratio da živi, što je Mariju uskratio da postane majka, što je Mariju uskratio da postane ugledni član ovog društva… A postala bi sigurno. To neće za njega da budu otežavajuće okolnosti, nažalost – kaže Žaklina kroz suze.

Ona se povjerava da je svakim trenom svog života u toj priči a da su joj posebno teška sjećanja na dane koji su prethodili Marijinoj smrti.

– Ja sam svaki minut, svaki sekund u toj priči. Ona je meni uvijek na pameti. Da li je to na poslu, da li kod kuće. Mene niko ne vraća u tu priču, ja iz te priče nikada neću da izađem. Uvijek se vraćam… U ovo vrijeme je prije dvije godine još uvijek bila živa. Sjećam se kako sam je tješila i bodrila da se bori, da će svakim danom sve bolje da bude, ali nažalost sudbina nije htjela tako. Najsrećnija bih bila da nema ni suđenja, ni ničega – samo da je ona meni živa i kući, kaže majka nastradale Nišlijke.

Ona sa žaljenjem konstatuje da se u zakonodavstvu se ništa nije promijenilo i da država ništa ne čini da spriječi pijane vozače da uzrokuju nova stradanja u udesima.

– Država može da spriječi nove tragedije. Moju Mariju i sve ostalu djecu i ljude koji su nastradali u udesima ništa ne može da vrati, ali država treba da uradi po pitanju toga da spriječi druge tragedije, da druge porodice ne budu zavijene u crno. To treba da uradi država. Time što će visokim kaznama da spriječi pijane vozače da sjednu u kola. Ja mislim da bi se spriječilo kada bi se uvele visoke kazne – dodaje Žaklina

Ona kaže da i drugi roditelji koji su ostali bez djece, ukazuju na to da kazne moraju biti daleko veće kako bi se spriječile tragedije.

– Veća kazna za ubistvo jelena van sezone” Skoro sam slušala jednu majku kojoj je dijete nastradalo u udesu. Kaže, čovjek ubije jelena van lovne sezone i dobije tri godine strogog zatvora, pa se pita se da li smo mi našu djecu na popisu trebalo da prijavljujemo kao životinje, kao jelene. Drugi otac priča, ono dijete što je autobus vukao i prešao mu točkom preko glave, Apelacioni sud mu smanjio kaznu na dvije i po godine zatvora. Dvije i po godine za jedno ljudsko biće!? To je sramota! Ja sam svega toga svjesna, jeste da teško preživljavam sve to, ali nažalost znam da država ne radi ništa jer državi nije u interesu da ljudi budu dugo u zatvoru jer to košta državu. I naša djeca su samo statistički podaci ove države – kaže Žaklina.

Marijina porodica ranije je ispričala za Blic da je ona nakon nesreće zadobila tako strašne povrede da je jednostavno jedva da je bila živa. Imala je povrede mozga, krvarenje u moždanom stubu zbog čega nije mogla da bude ni operisana.

Bila je zbrinuta na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC u Nišu, a nakon što joj se stanje popravilo prebačena je u Beograd na Kliniku za rehabilitaciju. Nažalost, stanje joj se odjednom pogoršalo pa je preminula 22.marta 2020.godine. Vještačenjem je, prema nezvaničnim informacijama, potvrđena veza između zadobijenih povreda u udesu i uzroka smrti.

Pokosio Mariju sa 1,4 promila alkohola u krvi

Igor S. se tereti da je počinio krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja za koje se može izreći kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Kako je Blicu rečeno u Višem sudu u Nišu, optužnica je pravosnažno potvrđena tako da će uskoro biti zakazan i početak glavnog pretresa. Teška saobraćajna nesreća desila se 31. decembra 2020.godine oko 17.30 na raskrsnici ulica Donjovlaške i Miodraga Petrovića Čkalje u Nišu koja se nalazi na svega 500 metara od Marijine kuće a prema prvim nalazima osumnjičeni vozač imao je u krvi 1,4 promila alkohola.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79