Većina građana BiH radi više poslova: Iako je primarni dobro plaćen

Većina građana Bosne i Hercegovine dobro poznaje izazove siromaštva i težinu rada kako bi stvorili nešto svoje. Ovo podrazumijeva osiguravanje krova nad glavom, formiranje porodice, pronalaženje posla, pokretanje vlastitog biznisa i zadovoljavanje svakodnevnih potreba.

U današnjem brzom životu, gdje su mogućnosti široke, čini se da nikada nije bilo teže postići nešto vlastito što bi omogućilo lagodan život i obezbijedilo perspektivnu budućnost.

Većina građana radi više poslova, iako je primarni dobro plaćen, kako bi pokrili mjesečne potrebe. Krediti i zaduženja postali su svakodnevica, a mnogi se oslanjaju na njih da bi riješili probleme sa kojima se suočavaju.

Ratko M. iz Banja Luke dijeli svoje iskustvo za Nezavisne novine: “Živimo kao podstanari sa malim djetetom i pokušavamo riješiti stambeno pitanje. Međutim, supruga i ja nemamo dovoljna primanja da se upustimo u veliki kredit da bismo kupili stan ili kuću. Plate nam služe da preživimo od mjeseca do mjeseca.”

Ilija, koji živi i radi u Banja Luci, dijeli slično iskustvo: “Imam dobar posao, ali i dalje živim kao podstanar jer me je strah krenuti u poduhvat kupovine stana zbog visokih cijena nekretnina i nesigurnosti u budućnost.”

Mnogi se ne usuđuju zadužiti se, plašeći se što bi moglo biti sutra. Struka ističe da Bosna i Hercegovina spada među države s najvećom depopulacijom u svijetu.

“S jedne strane, to je zbog odlaska mladih u potrazi za boljim životom, a s druge zbog smanjenja porodica”, navodi Admir Arnautović, predsjednik Udruženja “Klub potrošača Srednje Bosne” Travnik.

Sociolozi ističu da problem stvaranja nečega vlastitim trudom i radom u BiH reflektuje  socijalne i ekonomske nejednakosti.

Mirjana Čeko, sociolog, ističe za Nezavisne novine uticaj društvenih pritisaka i očekivanja na ljude, često neprihvatljivih standarda uspjeha. “U takvom okruženju, odustajanje od odgovornosti postaje privlačnija opcija za većinu”, kaže Čeko.

Dok se borba za svaki krov nad glavom nastavlja, mnogi građani ostaju zarobljeni u društvu koje je suočeno s nizom izazova, uključujući nepotizam, korupciju i siromaštvo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79