Velika gužva na graničnim prelazima: Dijaspora dolazi kući za majske praznike

Foto: GP Bosanska Gradisšta

Danas su na snazi pojačane mjere opreza u saobraćaju zbog intenziviranog prometa i brojnih radova na putevima širom Bosne i Hercegovine.

Posebno su zagušeni granični prelazi Bosanska Gradiška i Gradina, gdje se formiraju kilometarske kolone u oba smjera.

Foto: GP Bosanska Gradišta

BIHAMK izvještava da je promet vozila znatno pojačan i na graničnim prelazima Bosanski Brod i Velika Kladuša, dok na ostalim prelazima vrijeme čekanja ne prelazi 30 minuta.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila teža od 5 tona na graničnom prelazu Karakaj, zbog čega se ova vozila preusmjeravaju na prelaze Bratunac ili Rača. Saobraćaj je također obustavljen na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most i Stolac-Neum zbog izvođenja radova, te su vozila preusmjerena na alternativne rute.

Radovi na sanaciji klizišta na magistralnom putu Tarčin-Konjic regulisani su semaforima, što dodatno usporava promet. Pored toga, radovi na polaganju cjevovoda na istoj dionici zahtijevaju dodatnu pažnju vozača zbog usporenog saobraćaja.

Na magistralnom putu Jablanica-Potoci zbog sanacionih radova u mjestu Donja Jablanica, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, u vremenskom periodu od 08 do 16 sati.

Izvođenje radova primjetno je i na drugim lokacijama, uključujući Tuzlu-Kalesiju, Pelagićevo-Srebrenik, Kladanj-Vlasenica, te Jelah-Doboj, gdje je saobraćaj usporen zbog aktivnosti na putevima.

U Sarajevu, radovi na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku i na magistralnom putu M-5 (Bistrik-Vraca) također usporavaju saobraćaj, kao i na sjevernom ulazu u Mostar.

Vozači se savjetuju da budu oprezni, izbjegavaju rizična preticanja i poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju, kako bi se izbjegle neželjene situacije i zadržavanja na putevima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79