Velika potraga za Ružicom Bičvić u subotu, ovo su detalji zahtjevne akcije

Sutra će na području Kantona Sarajevo i šire biti provedena velika potraga za Ružicom Bičvić čiji je nestanak prijavljen 20. aprila, ukazali su iz Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo u razgovoru za portal Radiosarajevo.

U akciji će učestvovati 40 volonotera – po 20 iz novogradske i ilidžanske Gorske službe spašavanja i 15 do 20 pripadnika Federalne uprave Civilne zaštite.

Bit će angažovana dva tima za potragu nad vodom – jedan Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo i jedan Federalne uprave Civilne zaštite.

Svaka grupa volontera će biti predvođena s jednim ili dva pripadnika Gorske službe spašavanja ili Federalne uprave Civilne zaštite.

Potraga će posebno biti fokusirana na dijelove koji su znantno obrasli niskim i visokim rastinjem.

Još jednom će se izvršiti detaljna potraga za Bičvić na području Starog Ilijaša odakle je dojavljena informacija o njenom mogućem viđenju.

Timovi za potragu nad vodom će djelovati vjerovatno do Visokog.

U potrazi će se koristiti svaki mogući trag, a onaj koji bi najviše pomogao jeste pronalazak crvenog cekera na kojem se nalazi znak Caritasa, a koji je Bičvić nosila sa sobom.

Iz Gorske službe spašavanja su ukazali da problem u potrazi može biti progonozirana intenzivna kiša s kojom će narast vodostaj rijeka, ali će možda uzrokovati i poplave. To bi dodatno opteretilo službe koje rade na pronalasku.

Apelovali su na volontere da budu disciplinovani i slušaju upute profesionalaca. Preporučili su im da se adekvatno obuku naglasivši da će biti dosta pješačenja.

Prilikom potrage će se koristiti minska mapa koju su ustupili iz BH Maca. Objasnili su da na lokacijama na kojima će se vršiti potraga za Bičvić nema mnogo rizičnih mjesta kada su u pitanju minska polja, ali da opreza ne nedostaje.

Podsjećamo, tokom potrage su se pripadnici Gorske službe spašavanja našli sa svojim vozilom na minskom polju.

Sutra, tokom 21. dana potrage će se koristiti dronovi. Žirokopteri neće biti upotrebljavani zbog meteoroloških prilika.

Gorska služba spašavanja Novi Grad Sarajevo je istakla da je do sada imala pomoć i podršku općinske Civilne zaštite i načelnika Semira Efendića.

Poručili su da će biti otvoreni svi magacini Civilne zaštite Novi Grad, za potrebe sutrašnje potrage.

U proteklih 20 dana, potraga za Ružicom Bičvić iz sarajevskog naselja Dobrinja je bila fokusirana na mjesta Bojnik, Ahatovići, Rječica i Ilijaš.

Nadležnima je prijavljivano da je navodno viđena u ulici Safeta Hadžića u blizini trgovine Amko u općini Novi Grad Sarajevo i naselju Švrakino Selo.

Tokom potrage, Gorska služba spašavanja Novi Grad Sarajevo se suočila s neobičnom situacijom. Pronašli su ženu koja se izgubila, a čiji nestanak nije bio prijavljen. Živi u blizini Ružice Bičvić.

Bičvić je dementna osoba. U dva navrata je nestajala na području Grbavice gdje je nekad živjela misleći da je tu još njen dom.

Porodica nestale je u Kantonu Sarajevo i susjednim kantonima na vidnim mjestima istakla nekoliko hiljada plakata s opisom fizičkog izgleda i fotografijom.

Međutim, iz Gorske službe spašavanja Novi Grad su ukazali da postoji mogućnost da se Bičvić presvukla, tako da taj opis više nije relevantan. Moguće je da je Bičvić zbrinuo neko ko ne zna da je nestala. Ako je to neko učinio, onda je najvjerovatnije riječ o starijoj osobi.

Prije tri dana, 7. maja je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je rapisalo potragu za Ružicom Bičvić.

Sve informacije možete proslijediti kontaktiranjem policije ili pozivom na sljedeće brojeve telefona:

387 62 112 700
387 62 672 772

Za podsjetiti je da se još traga za Salihom Omerović čiji je nestanak porodica prijavila 15. aprila i za Almirom Gluhićem čiji je nestanak prijavljen 2. maja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79