Velika prilika za BiH: 500 miliona eura za zemlje Zapadnog Balkana

Swiss Franc versus Euro - two strong currencies in Europe

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je na press konferenciji nakon samita lidera EU i Zapadnog Balkana kako je njihovap odrška za integraciju Zapadnog Balkana u EU veoma jaka.

“Naša poruka je jedinstvena. Mi ćemo zajedno raditi na rješavanju problema. Pružamo nedvosmislenu podršku cijelog regiji Zapadnog Balkana. Veoma jasna poruka jedinstva”, rekla je ona.

Von der Leyen je naglasila da izražavaju podršku kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, podrška koju su iskazali tokom samita.

“Također smo se dotakli mnogih tema. Važna tema je bila posljedice rata u Ukrajini, posebno u smilu energenata. Želimo sarađivati s našim partnerima na Zapadnom Balkanu po ovom pitanju. Sve mjere koje donosimo u EU biće prenesene na ovu regiju”, kazala je ona.

Istakla je da su jučer usvojili paket od jedne milijarde eura za rješavanje problema energetike na Zapadnom Balkanu.

“Od toga, 500 miliona eura je u vidu direktne budžetske podrške za ranjiva kućanstva i biznise. Druga polovina od 500 miliona će ići za izgradnju infrastrukture u vidu obnovljive energije, koja je čistija, zdravija i može se proizvoditi u domaćinstvu”, izjavila je von der Leyen.

Podsjetila je da su jučer odobrili šest velikih energetskih projekata za obnovljive izvore energije.

Također je napomenula da EU podržava regionalnu integraciju, pored EU integracije Zapadnog Balkana.

“Posljednja stvar o kojoj smo razgovarali je migracija. Obećali smo podržati bolju kontrolu nad granicama i procesima za dobijanja azila. Očekujemo od naših partnera na Zapadnom Balkanu da se brzo usklade sa viznim propisima EU”, zaključila je predsjednica Evropske komisije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79