Doktorica medicine iz Banje Luke ili profesor fizičkog vaspitanja rodom iz Sarajeva

Doktorica medicine iz Banje Luke ili profesor fizičkog vaspitanja rodom iz Sarajeva


Centralna izborna komisija BiH jučer je odlučila da prizna sporni listić iz Narodne skupštine RS za Dom naroda Parlamentarne skupštine, koji je bio za listu PDP-a, pa je odnos snaga trenutno takav da SNSD ima sigurna tri delegata u tom zakonodavnom tijelu, a SDS jednog.

O petom delegatu će odlučivati žrijeb između Snježane Novaković-Bursać iz redova SNSD-a i Nenada Vukovića iz PDP-a.

Prije četiri godine prošla zahvaljujući kompenzaciji

Snježana Novaković-Bursać ima 46 godina i po profesiji je doktor medicine i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Fakultetsku diplomu stiče u rodnoj Banji Luci na Medicinskom fakultetu 2003. godine, a onda nastavlja svoje stručno usavršavanje na magisteriju, a tema magistarskog rada je bila “Mišićnoskeletni status stopala u određivanju kategorija rizika nastanka kompikacija Diabetes mellitusa na donjim ekstremitetima”. U toku je i njen proces doktorskog studija.

Radila je u Domu zdravlja u Banjoj Luci od 2003. do 2013. godine, a od 2014. godine zasniva radni odnos u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, gdje se zadržava sve dobijanja funkcije u Parlamentarnoj skupštini BiH 2018. godine.

Iako je bila tek sedma od osam kandidata SNSD-a po broju glasova (16.838) u svojoj izbornoj jedinici 2018. godine, ona dobija kompenzacijski mandat i u protekle četiri godine je bila jedna od najaktivnijih zastupnica te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ove godine je bila kandidat za isti nivo vlasti, ali uprkos rastu u broju glasova u odnosu na prije četiri godine za skoro 9.000 (25.554), to joj ponovo nije bilo dovoljno za mandat, ali treba naglasiti da su u istoj izbornoj jedinici kandidati te stranke bili iskusni kadrovi poput Zorana Tegeltije i Nebojše Radmanovića.

“Naj gradonačelnik BiH”

Zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković dvije godine mlađi od protukandidatkinje. Rođen je u Sarajevu, a njegovu karijeru su obilježile razne funkcije na području Grada Istočnog Sarajeva.

Na Fakultetu fizičke kulture na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 2002. godine stiče zvanje profesora fizičkog vaspitanja. Tri puta je bio vijećnik u Skupštini Općine Pale, a onda je u dva mandata, tačnije od 2009. do 2016. godine, bio zamjenik načelnika Općine Pale. Nakon toga je izabran za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, a na toj funkciji je jednom dobio i priznanje “Naj gradonačelnik BiH”.

Ipak, to mu nije bilo dovoljno da bude izabran za načelnika Općine Pale 2020. godine, kada je poražen od SNSD-ovog Boška Jugovića sa manje od hiljadu glasova razlike. Nenad Vuković nije bio kandidat na ovim izborima.

O njihovom mandatu, na kraju ipak neće odlučivati biografija i političko iskustvo, nego puka sreća, a o sreći će ovisiti ne samo ime jednog delegata nego i to da li će SNSD u naredne četiri godine imati mogućnost blokade kad god to poželi.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija