Velika zainteresovanost: U Sarajevu 75 posto prosvjetnih radnika želi biti vakcinisano

Anketa Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo potvrdila je da gotovo 75 posto prosvjetnih radnika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo želi da bude vakcinisano protiv Covid-19.

Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (Sindikat) je Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo u prethodnom periodu uputio zahtjev da na listu prioriteta na dobrovoljnoj bazi za vakcinisanje protiv Covid-19 budu uvršteni radnici u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo, piše Klix.

Sindikat je među članstvom proveo anketu o vakcinaciji radnika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo protiv COVID-19 na dobrovoljnoj osnovi.

“Od ukupno 3515 ispitanika – članova Sindikata anketi je pristupilo blizu 84 posto članstva (2967 osoba) a 75% ispitanika ili 2662 osobe su se izjasnile da žele biti vakcinisane. Interesantno je da se 21 ispitanik izjasnio da je već iskoristilo mogućnost i vakcinisao se u susjednoj državi. Od ukupnog broja onih koji su se izjasnili za vakcinaciju, njih 49 se izjasnilo da bi pristalo na prvo dostupno cjepivo protiv COVID-19, te da u tom slučaju nije važan proizvođač”, naveli su.

Dodaju da je najmanji broj ispitanika, njih 25 se izjasnilo za cjepivo Johnson & Johnson, Sinovac je odabralo 27 ispitanika, za Modernu je 33, dok je 37 anketiranih odabralo cjepivo AstraZeneca. Sinopharm je odabralo 48 a Sputnik V preferira 202 ispitanika. Najveći broj ispitanika, njih čak 2238, izjasnilo se za cjepivo Pfizer/BioNTech.

“Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo da na listu prioriteta za vakcinisanje protiv Covid-19 budu uvršteni radnici u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo kao prioritetna skupina, isključivo na dobrovoljnoj bazi, poželjno i uz mogućnost odabira željene vakcine”, zaključili su.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79